Microsoft finišuje s výběrem nového šéfa. Zřejmě jím bude Satya Nadella

Satya Nadella, zřejmě příští šéf Microsoftu

Satya Nadella, zřejmě příští šéf Microsoftu Zdroj: CC BY 2.0: OFFICIAL LEWEB PHOTOS - Wikimedia Commons

Po měsících hledání je Microsoft blízko jmenování nového šéfa. Podle agentury Bloomberg se jím stane Satyu Nadella, nynější výkonný viceprezident divize pro cloudové technologie.

Nejmenovaný zdroj agentury Reuters později uvedl, že v Microsoftu se schyluje ke jmenování nového ředitele a Satya Nadella je nejpravděpodobnějším kandidátem na tento post. Ke změnám zřejmě dojde i v představenstvu. Spoluzakladatel firmy Bill Gates by mohl odstoupit z funkce předsedy, zůstane ale členem představensta.

Microsoft začal hledat nového šéfa v srpnu. Nynější generální ředitel Steve Ballmer tehdy oznámil, že funkci do roka opustí. Společnost v prosinci uvedla, že počítá se jmenováním nového šéfa na začátku letošního roku. Microsoft postupně výběr zúžil na několik málo kandidátů, mezi kterými převažovali lidé zevnitř firmy.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. V poslední době ale firma zaostává za konkurenty, jako je Apple nebo Google, kteří ji předstihli v orientaci na stále populárnější tablety a smartphony.

Za možného kandidáta na šéfa Microsoftu byl donedávna považován generální ředitel americké automobilky Ford Motor Alan Mulally. Mulally ale nedávno prohlásil, že nemá v úmyslu opustit svou současnou funkci - stejně jako generální ředitel švédské společnosti Ericsson Hans Vestberg, o kterém se také v souvislosti s přechodem do Microsoftu také spekulovalo.