Microsoft: Je třeba zabít Windows XP

Logo Windows 8

Logo Windows 8

Windows XP je tu už dlouhých jedenáct let a Microsoft v předvečer Windows 8 tlačí na zbývající firmy, aby už konečně také přešly. Ale pozor na lákavý Linux. Teď má šanci.

S příchodem Windows 8 se změní ještě jedna drobná formalita. Windows XP už nebude ten druhý systém, ale až třetí v pořadí, respektive čtvrtý, pokud nezapomenu zmínit z dnešního úhlu pohledu spíše přechodový systém Windows Vista.

Windows XP se tedy definitivně stane muzejním exponátem, který se na pulty obchodů dostal před dlouhými jedenácti lety. No a to je měřítkem událostí v IT panečku doba.

Podíl operační systémůPodíl operační systémůPodíly trojice nejsilnějších systémů podle služby StatCounter. OS X je momentálně na stejné úrovni jako Windows Vista

Potud tedy teorie o stárnoucím systému a teď ta praxe. Přestože Windows XP stárne a ztrácí své uživatele, při pohledu do globálních statistik StatCounter zjistíte, že jej na svém počítači má stále třetina surfařů. No a při pohledu do ryze českých statistik Rankings.cz to v druhý říjnový týden bylo dokonce jen něco málo pod 40 %.

Podíl operační systémůPodíl operační systémůPodíly trojice nejsilnějších systémů v ČR podle Rankings.cz

Pro Microsoft se tak jeho legendární XPčka začínají stávat nepříjemnou kotvou a začíná na ně pohlížet jako kdysi nezlomní Internet Explorer 6, který bylo také velmi těžké vymýtit a i dnes si podle různých statistik drží to své jedno procento trhu.

Microsoft už Windows XP ignoruje několik let

Na aplikační úrovni už Microsoft ignoruje XP několik let. Nevyvíjí pro něj nové verze svých produktů, nefungují na něm nové verze Internet Exploreru a další nástroje. Jenže Windows XP používají i firmy, které se zpravidla nebojí utrácet, a nyní začnou konečně přecházet. Jenže kam?

Mnohokrát odložená podpora pro Windows XP definitivně skončí v dubnu 2014. Jistě se najde mnoho drobných podniků, které budou na XPčkách pokračovat i nadále ostatní se však budu muset definitivně rozhodnout, kde zakotvit. Přechod mezi XP a systémy počínaje Windows Vista může být pro mnohé bolestivý, tyto systémy už totiž přeci jen fungují trošku jinak a nemusejí si rozumět s nejrůznějšími starými informačními systémy z dob přelomu tisíciletí.

Po firmách s Windows XP touží i linuxoví výrobci

Na první pohled by se mohlo zdát, že to je dobrá zpráva pro Microsoft, poněvadž tito opozdilci nyní budou možná investovat i do dalších softwarových systému a Redmond by jim tak mohl vedle klientských a serverových Windows prodat také kancelářský Office, groupwarové Exchange poslední verze nebo alespoň Office 365 v jednom balíku, jenže podobně uvažují i mnozí korporátní linuxoví výrobci v čele s Red Hatem a dalšími.

Operační systémyOperační systémyOperační systémyOperační systémyWindows XP a Red Hat Enterprise Linux pro firmy (Foto: Microsoft, Wikipedia)

Pokud se totiž firma definitivně zbaví staré infrastruktury, kterou si v mnoha případech mohla držet ještě z období 90. let, může mnohem snadnější začít na zelené louce a zvláště v současné nejisté době co nejúspornějšího hospodaření si může vybrat Linux.

Microsoft se této představy děsí, firmy totiž tvoří jeden z pilířů jeho podnikání, a tak společnostem radí jak přejít na nové verze co možná nejméně bolestivěji – u těch nejkonzervativnějších případů ideálně s jedním mezipatrem, tedy Windows 7. To je pro něj výhodné, poněvadž ty, které v následujícím roce přemluví k migraci z XP na Windows 7, za dalších pět let přejdou zase na Windows 8 a tak dále. Asi netřeba připomínat, že takto má Redmond zajištěné stabilní příjmy na dlouhé roky dopředu.

Staré systémy může definitivně zabít fenomén „Store“

Windows XP v každém případě ještě úplně nezahyne. Bude i nadále přežívat na nejrůznějších exotických systémech, kde by byla modernizace z principu zbytečná. Stejně tak bude přežívat i na domácích desktopech, kde pro mnohé dodnes zůstává nepřekonatelným systémem.

Jeho definitivním polibkem smrti může být nakonec něco jiného než nová verze – aplikační ekosystém. Všechny mobilní a desktopové systémy se dnes učí používat centrální internetové repozitáře softwaru – obchodu. Android má Play Store, Apple iTunes, Microsoft Windows Store a nejdelší tradici centralizovaných knihoven mají linuxové distribuce.

Operační systémyOperační systémyAť už se to bude jmenovat Windows Store, Mac App Store, Play Store nebo třeba Ubuntu Software Center, pravděpodobně to bude jediná cesta, jak dostat kýžený program do počítače

Je docela pravděpodobné, že se za pár let bude software distribuovat výhradně skrze tyto obchody a tam, kde nebudou, tam budou už navždy jen programy ze starého světa disket a CD-ROMů.

Zdroj: Živě.cz