Microsoft odhalí své servery, vstoupil do Open Compute Project

Datové centrum Microsoftu (ilustrační foto)

Datové centrum Microsoftu (ilustrační foto) Zdroj: Microsoft

Microsoft se rozhodl podělit se světem o technologie serverů ve svých datových centrech. Technologický obr totiž oznámil vstup do Open Compute Project (OCP), jehož cílem je urychlit vývoj požadovaného hardwaru pomocí sdílení inovací.

Projekt Open Compute založil v dubnu 2011 Facebook. Firma přišla s myšlenkou „open source hardware“, jednoduše řečeno - kdo se přidá, ten odhalí, jak staví servery. „Myslíme si, že se nám tento krok jednou vrátí, stejně, jako se to děje s open source softwarem,“ uvedl v minulosti Jonathan Heiliger z Facebooku.

Po necelých třech letech spolek přilákal na 150 členů, a to včetně takových společností jako AMD nebo Seagate Technology. Nyní se mezi tyto firmy zapojil i technologický obr Microsoft, který to oznámil na OCP summitu v San Jose. Informoval otom Bloomberg. Největší softwarová firma začala s uvolňováním informací o svých serverech už dříve, nyní se rozhodla pokročit o kus dál. Microsoft nechá nahlédnout do vnitřností svých serverů, které pohánějí například internetový prohlížeč Bing, cloudovou platformu Windows Azure nebo Office 365. Spolek spolu s Microsoftem přivítal také společnosti IBM, ruský Yandex nebo poskytovatele cloudových služeb Box.net.

Co přimělo Microsoft k tak razantnímu kroku otevřít svůj hardware ostatním? „Dospěli jsme k závěru, že sdílení těchto hardwarových inovací nám pomůže urychlit vlastní růst cloud computingu,“ vysvětlil Kushagra Vaid, generální ředitel přes cloud v Microsoftu. Tím tak jen potvrdil myšlenku kolegy Dileepa Bhandarkara, který vidí v podobném principu velký potenciál. „Myslíme si, že díky zveřejňování našich postupů a vzdělávání celého odvětví se brzy ostatní budou moci podílet na řešení našich problémů,“ popsal v časopisu Wired Bhandarkar. „Toto posune celé odvětví dopředu a dodavatelé budou vytvářet technologie, ze kterých můžeme těžit,“ dodal.

Jak na summitu prohlásil Jay Parikh z Facebooku, jiná varianta než spolupráce v podstatě není možná. „Stále více lidí požaduje přístup ke stále většímu množství dat. Schopnost technologickým firem vyrovnat se s náročným uživatelem se pořád snižuje. Pokud chceme opravdu propojit všech sedm miliard lidí, budeme muset pracovat společně. Jiná možnost neexistuje.“

Open Compute Project
vznik OCP v dubnu 2011 inicioval Facebook. U zrodu stálo několik významných společností - Intel, Asus, NTT Data, Netflix, Dell? Rackspace, Goldman Sachs nebo Red Hat. Během prvního roku se připojily firmy jako HP, VMware, AMD, Super Micro, Tencent, Salesforce.com, Canonical, Alibaba a další velikáni světového internetu.
Myšlenka OCP je podobná, jako v případě softwaru s otevřeným zdrojovým kódem. Zatímco u softwaru se veřejnosti dává k dispozici kompletní zdrojový kód, který je pak možné upravovat dle vlastních požadavků, v případě datových center se dostává na povrch to, jak firmy navrhují a staví vlastní hardware. Facebook začal zveřejňovat postupy, s jejichž pomocí stavěl datové centrum v Oregonu. Uveřejnil design základních desek, úložných systémů, sítí, ale i chlazení. A v rámci organizace OCP chce, aby takto začali činit i jiní.
Otevřenost veškerých hardwarových návrhů má pomoci dalším společnostem v tom budovat jejich služby a datová centra. Stejně, jako si nyní mohou stáhnout zdrojové kódy k různým aplikacím, si nyní mohou prohlédnout návrhy hardwaru, upravit si je podle svých požadavků a nechat vyrobit.
To má kromě toho, že společnosti získají přesně to vybavení, které potřebují, za následek také snížení pořizovacích a provozních nákladů. Facebook v loňském roce ohlásil, že po zhruba roku provozu jeho nového datového centra se o 40 procent snížila spotřeba energie a o 38 procent náklady na jeho provoz