Microsoft stále nemá nového šéfa. Kandidáti se prý obávají dohledu velikánů

Bill Gates (vlevo) a Steve Ballmer

Bill Gates (vlevo) a Steve Ballmer Zdroj: profimedia.cz

Hledání nového šéfa Microsoftu stále pokračuje, přestože firma chtěla nástupce Steva Ballmera představit do konce 2013. Důvodem má být to, že řada uchazečů se zdráhá přijmout post, na kterém by na ně ze správní rady dohlíželi zakladatel Microsoftu Bill Gates a sám Ballmer.

Microsoft propásl lhůtu, kterou si sám stanovil – nejpozději v prosinci najít nového ředitele. Nikdo z uchazečů totiž nemá chuť mít za zády dva své předchůdce: „Zakladatele, který si myslí, že ví všechno nejlépe a šéfa, který odstoupil pod tlakem na rychlejší změnu strategie,“ uvedl deník Wall Street Journal.

Někteří velcí akcionáři dlouhodobě kritizují Gatesovo silné postavení v koncernu. Přesto byli on i Ballmer nedávno zvoleni za členy správní rady. Takové zastoupení bývalých ředitelů ve kontorních orgánech firmy je přitom velmi neobvyklé, dva exšéfy má v takových funkcích jen osmička společností zahrnutých v burzovním indexu S&P 500.

Podle Johna W. Thompsona, který vede tým vybírající Ballmerova nástupce, Microsoft metodicky pokračuje v hledání té pravé osobnosti pro tuto složitou úlohu. Připustil ale, že oslovení manažeři spatřovali v potenciálně častých sporech se správní radou překážku.

Microsoft neuvedl, zda ve svých funkcích Ballmer a Gates zůstanou i po nástupu nového šéfa, který by se řízení firmy měl chopit v létě. Oba v listopadu získali jednoletý mandát, podle smluvních podmínek ale mohou své pozice předčasně opustit. Bývalí šéfové dohromady drží 8,3 procenta akcií společnosti.

Olej do ohně by mohl přilít i hedgeový fond ValueAct Capital Management, který loni nakoupil akcie Microsoftu za více než dvě miliardy dolarů. To prezidentovi fondu Masonovi Morfitovi zajistí místo ve správní radě, ve které tak vůbec poprvé v 38 let trvající historii firmy zasedne osoba nezvolená vedením Microsoftu.