Miliardy na internet: rezorty se nechovají podle pravidel EU, tvrdí experti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Sedlak

Česko, které dlouhodobě pokulhává jak s rozvojem digitální ekonomiky, tak s čerpáním evropských dotací, v posledních měsících řeší další problém. Nedokázalo si zatím totiž poradit, jak rozdělí 14 miliard korun z fondů EU na budování sítí vysokorychlostního internetu. Podle IT firem hrozí, že o peníze Česko kvůli sporům mezi rezorty přijde. Problém podle nich může nastat kvůli netransparentnímu jednání, což potvrzuje i Evropská komise.

Rozvoj digitální ekonomiky v Česku dlouhodobě zaostává, stěžují si již několik let české firmy. Tvrdí, že české vlády sice různé strategie digitalizace vydávají, kamenem úrazu je však jejich následné prosazení. Neutěšená situace navíc v posledních měsících dostala zcela nový rozměr.

Problém spočívá v Národním plánu rozvoje sítí nové generace (next generation access – NGA), který je strategickým dokumentem rozvoje infrastruktury vysokorychlostního internetu v Česku a který představuje podmínku Evropské komise pro čerpání 14 miliard korun z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK) určených na budování širokopásmového vysokorychlostního internetu, neboli tzv. broadbandu.

ICT Unie: Vadí nám, když se pravidla tajně mění v průběhu hry

OPPIK byl Bruselem schválen v dubnu letošního roku a od té doby může vyhlašovat první výzvy. České IT firmy ale poukazují na to, že ne vše je v pořádku, a tvrdí, že vláda svým jednáním přísun dotací ohrožuje. Důvodem jsou spory, které mezi sebou vedou jednotlivé rezorty o to, kdo z nich bude mít rozdělování evropských peněz pod palcem.

V současnosti situace vygradovala natolik, že se asociace sdružující velké procento českých IT firem rozhodly proti vývoji posledních měsíců postavit a vyzývají českou vládu, aby situaci napravila. „Vadí nám, když se pravidla tajně mění v průběhu hry,“ píše ICT Unie v tiskové zprávě ze začátku září.

Nový plán pod hlavičkou ministerstva vnitra

Zmiňovaných 14 miliard korun z evropských fondů je určeno na pokrytí tzv. bílých míst, tedy oblastí, které jsou řídce osídleny a kam internet dosud nebyl zaveden, protože se tu investice do stavby sítí firmám často nevyplatí. EU se proto rozhodla budování sítí NGA podpořit, zároveň také požaduje, aby jejich stavba byla co nejlevější. To například znamená, že pokud budou probíhat výkopové práce v místě, kde internetová infrastruktura chybí, do země se zároveň vloží i optické kabely.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které má rozvoj digitální ekonomiky a elektronických komunikací na starost, proto předložilo národní plán, který má dosažení cíle EU rozšířit vysokorychlostní internet umožnit.

V době, kdy byl dokument v mezirezortním řízení, se do hry ale vložilo Ministerstvo vnitra a přišlo s vlastní představou. Ta se podle IT firem prosadila. „Vliv vnitra je natolik silný, že tu vznikl zcela nový národní plán rozvoje, který původní plán MPO přebil,“ řekl na tiskové konferenci v polovině září prezident ICT Unie Svatoslav Novák.

Vnitro: Existuje pouze jeden národní plán, a to v gesci MPO. V rámci mezirezortního připomínkového řízení MV uplatnilo komplexní připomínku

Rezorty se proto podle informací EurActivu na začátku léta dohodly, že se o kontrolu nad 14 miliardovým balíkem dotací podělí. Rezort ministra vnitra Milana Chovance získal 6 miliard korun a na MPO spravovaném ministrem Janem Mládkem zůstalo 8 miliard korun. Minulý týden však MPO předložilo novou verzi národního plánu, podle kterého by vnitro rozhodovalo už jen o čtyřech miliardách.

Firmy tvrdí, že vnitro hodlá peníze využít na oblast eGovernmentu a neveřejné sítě, přes které komunikuje stát. Jedná se například o sítě, které využívá policie, hasiči nebo záchranná služba. Zdůrazňují, že v tom podle nich spočívá kámen úrazu, protože na tyto účely nejsou dotace z OPPIK určeny.

Rezort vnitra se kritice z úst IT firem brání. „Existuje a vždy existoval pouze jeden národní plán, a to v gesci MPO. V rámci mezirezortního připomínkového řízení MV uplatnilo komplexní připomínku, která v sobě zahrnula i většinu do té doby vznesených připomínek ostatních subjektů,“ řekl EurActivu Náměstek pro ICT rezortu vnitra Jaroslav Strouhal. Komplexní připomínka vnitra však ve skutečnosti vypadá jako zbrusu nový dokument, který nese shodné jméno jako plán MPO.

Strouhal dodal, že vnitru, stejně jako podnikům, jde o vybudování infrastruktury v bílých místech. „Naším cílem není dotovat pokrytí míst, kde mohou fungovat komerční firmy, ale naopak co nejrychleji pokrýt místa, kde nikdy nebude taková poptávka, která by zajistila komerční fungování,“ řekl Strouhal redakci.

Vznikne nový státní podnik?

Stavbu infrastruktury v místech, kde o tyto investice nebude zájem trhu ani za podmínek finanční podpory, má mít podle plánů vnitra za úkol Národní agentura pro komunikační a informační technologie České republiky. Jednalo by se o státní podnik vytvořený z odštěpného závodu ICT služby České pošty.

„Ministerstvo vnitra navrhuje zřídit národního koordinátora rozvoje sítí nové generace v podobě státního podniku, který bude provádět monitoring pokrytí ČR pasivní infrastrukturou pro sítě nové generace, vybuduje registr pasivní infrastruktury, k jehož zřízení se vláda zavázala již v roce 2011, a na základě analýzy zjištěných dat bude vytipovávat místa vhodná pro veřejnou podporu,“ tvrdí Strouhal.

Právě návrh na vytvoření nového státního podniku, který se neplánovaně objevil v rámci připomínkového řízení, je jedna z věcí, kterou české firmy nejvíc kritizují. ICT Unii vadí, že má podnik vykonávat funkci koordinační a současně regulační, které jsou vzájemně neslučitelné.

Celý článek vyšel na serveru Euractiv.cz