Ministerstvo má seznam míst, kde by do deseti let mohly být přehrady

Lidé z ministerstva vybrali místa, která by v Olomouckém kraji mohla zaplavit voda přehrad.

Až osm nových přehrad by v budoucnosti mohlo vzniknout v Olomouckém kraji.

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí totiž v kraji vyčlenilo osm lokalit, které jsou vhodné k vybudování zdrojů pitné vody. Lidé, kteří žijí v okolí vytipovaných míst, ale nemusejí mít strach z toho, že voda v dohledné době pohltí jejich chaty a pozemky.

Termín stavby neznámý

„Nikdo zatím nedokáže říct, jestli v těch místech přehrady skutečně budou, ministerstvo si chce pouze pojistit potenciální výkup pozemků pro případ, že by muselo začít rychle stavět. Slovem rychle se u tak rozsáhlé stavby myslí přibližně do deseti let,“ vysvětlila Veronika Slámová z Povodí Moravy. Zprávy o plánech ministerstva nicméně některé lidi z obcí ze seznamu zaskočily.

Překvapený byl kupříkladu starosta Dlouhé Loučky Ladislav Koláček. Se starosty zasažených obcí totiž nikdo o přehradách nemluvil. O nových plánech stavět přehradu se Koláček doslechl až od novinářů.

Jak to bude?

Ptají se lidé „Dozvěděl jsem se to až ve chvíli, kdy mě začala média žádat o vyjádření. Začali se mě také vyptávat naši občané, a dokonce i lidé, kteří zde nebydlí, ale mají tady chaty nebo příbuzné, chtějí vědět, jak to teda bude,“ uvedl Koláček.

Ve vybraných lokalitách už teď není možné stavět průmyslové budovy, domy ani silnice.

Na otázku, kde by měla přehrada v okolí Dlouhé Loučky vyrůst, nedokázal nikdo přesně odpovědět. Starosta Koláček měl k dispozici pouze mapku, kterou mu poslal známý z ministerstva, který bydlí v Praze a v Loučce má chatu. Právě chaty jsou jedinou stavbudoucí bou, kterou si dnes zájemci můžou ve vytipovaných lokalitách postavit. Povolení vybudovat si tam dům k trvalému bydlení nikdo nedostane.

„Stejně se to obchází tím, že lidé celoročně bydlí v chatách, které k tomu přizpůsobí,“ vysvětlil starosta Koláček, jak to vypadá v praxi.

Stavby určené k rekreaci jsou povolené, protože není jisté, zda budou za dvacet let ještě stát, což je u rodinných domů nebo průmyslové zástavby pravděpodobné. Stavební uzávěra tak má zabránit v dalších padesáti až sto letech znehodnocení těchto chráněných oblastí vhodných pro zbudování vodního díla.

Problém: silnice

Přes vytipovaná území nemůže vést ani nová silnice. To proto, aby si stát usnadnil případný výkup pozemků, pokud by ke stavbě skutečně došlo. Největším „strašákem“ lidí žijících třeba ve zmíněné Dlouhé Loučce nicméně není omezení stavby budoucích silnic, ale ohrožení těch stávajících. S přehradou by totiž Dlouhé Loučce vznikl zásadní dopravní problém - voda by zaplavila hlavní silnici ve směru na Rýmařov, takže by bylo potřeba vymyslet náhradní trasu.

Hlavním posláním plánovaných vodních nádrží bude v budoucnu zajištění zdrojů pitné vody. Podle odborníků v budoucnosti hrozí kvůli klimatickým změnám její až čtvrtinový úbytek. Proto už nyní ministerstvo zemědělství vybírá lokality, kde by bylo možné vodu shromažďovat. „I když jde prioritně o zásobování pitnou vodou, jedná se obecně i o akumulaci vody v krajině a její využití například na závlahy, ale třeba i na zajištění minimálních ekologických průtoků a tvorbu biotopů pro ryby,“ řekl Miroslav Foltýn z vodohospodářského plánování Povodí Moravy.

Áčka a béčka

Chráněná území jsou pak rozdělena do kategorií označených jako A a B.

Jako „áčkové“ jsou označeny oblasti, jejichž klíčovou rolí bude zajištění pitné vody. V „béčkové“ kategorii jsou pak místa, která by kromě toho měla sloužit k ochraně před povodněmi, odběrům vody nebo zlepšování průtoků v řekách.

Přehradu nechce

Oblasti, které ministerstvo vyčlenilo hlavně jako možné zásobárny vody, se už měnit nebudou, účelnost těch druhých naopak odborníci z ministerstva přezkoumají každých šest let. Nejbližší přehodnocení je naplánované na prosinec 2015. Obec Dlouhá Loučka na severu olomouckého regionu je zástupcem první kategorie. Její starosta nepopírá, že někde může být nedostatek vody a že je možné tento problém řešit stavbou přehrady.

„Osobně tomu ale nejsem rád a doufám a myslím si, že se stavba nakonec neuskuteční,“ říká Koláček. Sama Dlouhá Loučka má už nyní problém se zásobováním pitnou vodou.

Ten ale podle starosty vyřeší nový vodovod, který vybudují příští rok, pokud na něj získají dotace. Ani povodně v Dlouhé Loučce nepředstavují velký problém, zasahují jen sklepy a zahrádky. „A i ty brzy nebudou hrozit díky úpravám břehů, které u nás Povodí Moravy provedlo,“ uvedl Koláček.

Změny v případě stavby přehrady nepocítí jen obyvatelé obcí kolem přehrad, ovlivnily by i rostliny a živočichy v okolí.

Ochladí vzduch?

„Odpařováním vody z tak velké plochy by se u nás nejspíš ochladilo, což při naší zeměpisné poloze určitě pocítíme,“ odhaduje Koláček. Slámová z Povodí Moravy obavy ze stavby mírní. „Na začátku minulého století se reálně uvažovalo o stavbě deseti nových přehrad na řece Bečvě, což přibližně odpovídá počtu chráněných lokalit v Olomouckém kraji. Nakonec postavili jen Bystřičku. Ani teď nemůžeme říct, jestli z olomouckých osmi skutečně bude stát jedna, dvě, nebo žádná,“ uvedla Slámová pro srovnání.

Seznam chráněných lokalit schválilo ministerstvo před dvěma měsíci. Celá diskuze o jejich výběru ale trvala pět let. Dohromady odborníci vyčlenili soubor pětašedesáti lokalit na území celé republiky, které jsou vhodné pro shromažďování vody, tedy stavbu přehrad. Vypracovaný dokument nese název Generel lokalit pro akumulaci povrchových vod a jeho pořízení ukládá vodní zákon.

Už za Rakouska-Uherska

Myšlenka stavby nových přehrad ale není zdaleka nová. Už za Rakouska-Uherska existovaly plány na jejich trojnásobný počet, který se postupně snižoval. V Dlouhé Loučce přehradu chystal i minulý režim.

„V osmdesátých letech jsme byli těsně před stavbou, během revoluce ale byly jiné priority a po ní se k tomu už nikdo nedostal a plány ustaly. Téma se ale každý čtvrtý až pátý rok otevře znovu,“ dodal Koláček.

Chráněné lokality v olomouckém kraji

Místa, která by v budoucnu mohla zalít voda přehrad (kategorie A značí místa vhodná pro stavbu přehrad jako zdrojů pitné vody. Plánované nádrže na místech označených B by navíc zabraňovaly povodním a zvyšovaly průtok řek).

Dlouhá Loučka (řeka Huntava, přesah do Moravskoslezského kraje), kategorie A

Hanušovice (řeka Morava), kategorie A

Hoštejn (řeka Březná, přesah do Pardubického kraje), kategorie A

Otaslavice (řeka Brodečka, přesah do Jihomoravského kraje), kategorie B

Podlesný mlýn (řeka Velíčka), kategorie B

Radkovy (Dolnonětčický potok), kategorie B

Šternberk (řeka Sitka), kategorie B

Úsobrno (řeka Úsobrnka, přesah do Jihomoravského kraje), kategorie B