Místo úklidu sněhu páska

Pozor, ze střechy padá sníh. Cedule s takovými nápisy na chodnících nebo pásky zdobí chodníky města. Mnohdy v rozporu se zákonem

Kdyby se nelegální dřevěné zábrany objevily na chodnících v létě, strážníci boleslavské městské policie by to zcela jistě nepřehlédli. Jenže teď, když se musí z Mladé Boleslavi sníh odvážet z města a kalamitu přijel likvidovat dokonce Záchranný prapor hasičů z Hlučína, to tolerují. „Na prvním místě jde především o zdraví a bezpečí lidí,“ řekl Ondřej Kubala z městské policie. I když vlastníci sníh ze střechy neuklidí, je po- dle něho upozornění na pada-jící nebezpečí menším zlem. Cedule zabrání případnému zranění. Lidé by ovšem za takový nelegální zábor veřejného prostranství mohli od strážníků dostat dokonce pokutu, a to až jeden tisíc korun. A kdyby za přestupek nezaplatili, přišlo by na řadu správní řízení na radnici. Tam by podle vedoucího odboru dopravy a silničního hospodářství Josefa Macouna mohli dostat pokutu v řádech deseti tisíc korun. Na chodce mohou v ulicích Mladé Boleslavi v těchto dnech z neuklizených střech spadnout nejenom sněhové převisy, ale i rampouchy. Zvláště kolem poledního, kdy sněhová peřina na střechách trochu odtaje, není dole úplně bezpečno. „Kdyby nezahradili chodník sami majitelé, udělali bychom to sami,“ doplnil Ondřej Kubala. Na kritická místa je mohou upozornit i kolemjdoucí. Strážníci už měsíc několikrát za den obcházejí město a vlastníky domů upozorňují, že sníh musejí odklidit.

Uklidí profesionálové

Hasiči, jak se často lidé mylně domnívají, zadarmo nánosy odstranit nepřijedou. „Zasahujeme jen, když hrozí bezprostřední ohrožení života,“ připomněla Naďa Sajfrtová z operačního střediska boleslavských hasičů. Lidem zprostředkují kontakty na firmy, které se odklízením sněhu zabývají. Například Stanislav Tutka z Mladé Boleslavi se za poslední čtyři týdny nezastavil. Pracuje buď z plošiny nebo pomocí horolezeckého lana. Kolik takové shrnutí sněhu stojí? „Záleží, jak je střecha tvarovaná, z jakého materiálu je a jak je vysoká,“ uvedl Tutka. Ceny se pohybují v případě zásahu z lana od tří set do tisíce korun za hodinu. Výsuvná plošina stojí až 800 korun za hodinu.

Volejte na úřad

Levnějším řešením jsou střešní zábrany proti sněhu. Po Boleslavi je asi nikdo nemá. Přitom za čtyři sta korun lze koupit pětadvacet kusů. „Taková zima ve městě nebyla snad dvacet let,“ ospravedlňují se vlastníci domů. Za sníh na střechách jsou odpovědní právě oni. Jenže vlastníci místo toho, aby objednali odborné firmy nebo horolezce, zvolí jednodušší a levnější řešení. Před dům na chodník vystrčí zábrany a ty opatří cedulemi. Mají na to ale právo? „V tomto případě, kdy se nestíhají střechy uklízet, neposuzujeme situaci tak přísně a nepovažujeme ji za zábor. Uzavření chodníků ani nezpoplatňujeme,“ uvedl Macoun. Ve městě se platí za metr čtvereční a den deset korun.
Lidé by to měli úředníkům ale určitě oznámit. Pak bude všechno v pořádku. Budou chráněni i pro případ, že chodci zákaz vstupu poruší a sníh je zraní. „Takový případ by se určitě posuzoval u soudu. Obecně platí, že když někdo poruší zákaz vstupu, podleze policejní pásku, považuje se to za neuposlechnutí výzvy veřejného činitele. Pak záleží na tom, kdo zákaz vstupu umístil a zda k tomu měl oprávnění,“ uvedl Kubala.
Strážníci majitele nejenom nutí, aby sníh uklidili, znovu je pak kontrolují. Lidé rozhodně nemohou nechat chodník přehrazený celou zimu.
Pokud by tam zábrany s cedulemi nechali déle, ani pak by jim zřejmě strážníci pokutu nedali. „Snažili bychom se to vyřešit domluvou,“ poznamenal Kubala. To zatím většinou zabírá. „Kdybychom chtěli zákon vykládat přesně do detailů, tak by se za zábor dal považo- vat i sníh, který zůstává na chodnících,“ doplnil Ondřej Kubala.