Mladí architekti navrhli řešení veřejných prostor ve městech

Šest desítek mladých architektů usiluje o titul nejlepšího začínajícího autora v soutěži Young Architect Award 2012. Do letošního ročníku přihlásili své práce architekti do 33 let z České republiky i ze zahraničí, mimo jiné ze Slovenska, Slovinska či z Belgie. Soutěž zvolila velmi atraktivní, ale zároveň náročné téma - najít řešení problematiky veřejného prostoru, který je zatížen historickými vazbami. Nejlepší přihlášené práce vybere odborná porota složená z renomovaných architektů a odborníků. Výsledky budou zveřejněny v září 2012 na galavečeru stavebního veletrhu FOR ARCH. Oznámila to společnost ABF.

Nejvíce prací se věnuje pražské a brněnské tematice, ale architekty zajímala také veřejná prostranství v Liberci, Litomyšli, Českém Krumlově, Domažlicích, Plzni, Ostravě a dalších 11 českých městech. Mezi pražskými projekty najdeme řešení osudu Nákladového nádraží Žižkov nebo bývalé haly Kotlárny v Praze – Karlíně, největší dochované průmyslové funkcionalistické stavby v hlavním městě. Práce počítá s přestavbou na polyfunkční komplex s galeriemi, kavárnami a parkem. Prahy se týká také návrh na přetvoření Michnova paláce na Kampě v multifunkční divadelní budovu nebo veřejné využití odsvěceného kostela svatého Michaela na Starém Městě. V hledáčku soutěžících byla také moravská metropole, zde se architekti soustředili na neuspokojivé okolí a využití hlavního nádraží v Brně a oživení zpustlého areálu Zbrojovky Brno.

Zajímavé projekty se však týkají také nového centra Liberce a napojení historického centra směrem k Ještědu, konverze Klotzovy cihelny v Plzni na komunitní centrum, využití vytěžených lomů v Mikulově a řešení situace s otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Výzvou pro některé architekty byly problémy veřejných prostranství i v zahraničí, například v Bratislavě, ve Valencii, v Marseille či Záhřebu. Práce zahraničních autorů se soustředily například na revitalizaci historické části slovinské Lublaně nebo vybudování Literárního domu v tomto městě s cílem vytvořit nové místo pro relaxaci, čtení a psaní. Do kategorie realizace byly přihlášeny dva projekty: rekonstrukce parku v ulici Smetanova v Jablonci nad Nisou a návrh administrativního a výrobního objektu MERcut.

„Zvolili jsme velice specifické a současně náročné téma. Mezi přihlášenými pracemi je mnoho kvalitních a bude velmi těžké vybrat ty nejlepší,“ líčí jeden ze členů odborné poroty, Ladislav Kuba z architektonického ateliéru Kuba & Pilař architekti. Hodnotit soutěžní práce budou spolu s ním také generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková, proděkan FUA TU v Liberci Jiří Suchomel, Petr Lešek z Projektil Architekti a Vladimír Vašut z Under-construction architects. Veřejnost může hlasovat na webu soutěže www.yaa.cz