Mladý grafik září na horském kole

Písecký biker Jakub Říha vybojoval třetí místo na mistrovství světa ve fourcrossu.

V únoru mu bude teprve osmnáct let. Na horském kole jezdí třetím rokem a už dokázal víc než jiní závodníci v oboru za celý život. Písecký biker Jakub Říha může na krku nosit bronzovou medaili z mistrovství světa horských kol, které se konalo v září v australské Canbeře.

Získal ji ve fourcrossu, v disciplíně, kde i sedmnáctiletí kluci závodí ve stejné kategorii s dospělými chlapy. Získal ji v disciplíně, kdy na závodníky čekají na trati při sjezdu na speciálně upravených horských kolech různé skoky, zatáčky i jiné překážky, které musí zdolat. A hlavně musí porazit tři další soupeře.

Kromě kvalifikace, která se jede na čas po jednom, se ve fourcrossu do dráhy vydávají vždy čtyři závodníci a dva nejlepší z nich postupují v pyramidě vzhůru. V případě sedmnáctiletého Jihočecha to byl postup až do finále.

Reportáž ze závodu ještě nestihl napsat

Titulky cyklistických magazínů hlásaly: Jakub Říha ohromil svět horských kol. Nelhaly. Příběh studenta propagační grafiky na střední škole v Písku má totiž opravdu pohádkové parametry.

Na šampionátu hlavně vůbec neměl být. Když už se tam jako náhradník dostal díky zranění české jezdkyně Jany Horákové, považovali ho všichni za největšího outsidera. Vždyť jen mezi Čechy byl trojka za zkušenějšími Michalem Prokopem a Tomášem Slavíkem. A právě defekt druhého jmenovaného mu pomohl do finále. Nakonec z toho byla jediná medaile celé české výpravy.

Na svých internetových stránkách si po životním úspěchu poznamenal: Nevím, co napsat. Třetí místo na mistrovství světa je něco neuvěřitelného. Děkuji rodině a všem sponzorům. Report bude později.

Do minulého týdne ho nenapsal. Jak mu změnila bronzová medaile život? „Teď je to tak, že se o mně ve fourcrossu mnohem víc ví. Jste najednou zajímavější pro sponzory a podobně,“ vyprávěl Jakub Říha. Civilní život se mu ale nijak výrazně nezměnil. Když se vrátil, mohli jste ho potkat, jak uhání s batohem na zádech do školy.

Škola je ten hlavní důvod, proč ještě nestihl napsat tu slíbenou reportáž ze závodu mistrovství světa na vlastní stránky. „Ale určitě to ještě doženu,“ pousmál se. „V příštím týdnu mám prázdniny. To bude čas,“ říkal minulou středu.

Po svém úspěchu se setkal s dvěma typy názorů. „Jedni říkají, že to je náhoda,“ popisoval. „Druzí, že to je naprostá bomba. Paráda. Vesměs jsem se ale setkal s ohlasy kladnými,“ dodal.

Na fourcrossové kolo poprvé usedl, když mu bylo čtrnáct let. Jel jeden závod, spadl a zranil se. Pak si dal pauzu. S otcem koupili lepší kolo a po roce a půl už se do fourcrossu hnal znovu. Rok jezdil sám a pak si ho všiml pražský tým Polis Racing, za který nyní závodí.

Ještě než objevil horské kolo, jezdil několik let na BMX. Dostal se na něj díky zaměstnanci svého otce, který v bikrosu závodil a mladému zájemci sehnal licenci. V roce 1998 jel na první mistrovství republiky do Prahy. „Skončil jsem tam beznadějně poslední,“ líčil. Ale sport se mu líbil a rodiče ho v tom podporovali.

Právě rodina je také jeho největším pomocníkem. S otcem objížděl jednotlivé závody a objíždí je s ním i nyní, když je v pražském týmu.

Bronzová medaile byla velkým skokem

V této sezoně si poprvé zkusil závody světového poháru, což dosud nepoznal. Právě podnik v Belgii, kde skončil čtvrtý, byl podmínkou pro to, že se dostal na kvalifikaci o mistrovství světa a vybojoval si alespoň pozici náhradníka.

Jinak s fourcrossem míří čím dál výš. „Tenhle výsledek byl obrovský skok,“ přiznal. „Bude těžké to zopakovat.“

Ale všechno má zatím před sebou. Česká špička je zatím daleko starší než on a třeba se bude moct jednou v životě fourcrossem živit stejně jako jeho vzor Michal Prokop.

Zatím si pro příští sezonu plánuje, že by rád zvedl svůj rating pro nasazování do kvalifikací a také pravidelně dojížděl do čtvrtfinálových kol závodů světového poháru.

„Je to adrenalin a taky trochu závislost,“ vypočítává, co ho drží u kol. Pádů se nebojí. Měl jen jedno těžší zranění ještě na BMX. „Skutečně velký úraz jsem ještě neměl,“ zaklepal si na zuby.

Jeho motto zní: Není důležité zúčastnit se, ale vyhrát. I to ho možná dohnalo k dosavadním výsledkům. „Je toho ještě spoustu, co se dá ve fourcrossu pokořit,“ upozorňuje a nahlas si plánuje, že se jednou v tomhle sportu dostane opravdu daleko. Čech Michal Prokop je dvojnásobný mistr světa a vítěz světového poháru. V Austrálii ho Říha překonal i díky Prokopovým zdravotním problémům. Třeba se mu jednou v počtu titulů vyrovná.