Mluvíte anglicky? Nevím

Základní znalosti mají, překladatele taky. Po telefonu se ale úředníci nedomluví

Podnikatel – cizinec – chce v Klatovech byt. Další cizinec má na parkovišti zablokované auto a nemůže vyjet. Zavolat na městský úřad? Zbytečné. Po telefonu je to v angličtině neřešitelný problém. „Ať přijdou osobně,“ tvrdí úředníci. Potvrdil to test Sedmičky, kdy figurant Sedmičky vybavený dobrými jazykovými znalostmi chtěl využít služeb stavebního odboru a městských strážníků.

Car? To bude potíž

„Já vám vůbec nerozumím,“ ozývalo se ve sluchátku, když figurant v roli cizince sháněl bydlení v Klatovech. A co na to vedoucí odboru výstavby a územního plánování Pavel Boublík? „Ještě se nám nestalo, že by cizinec volal a něco chtěl. Ano, chodí k nám osobně a vždy se nám podaří díky lidem, kteří ovládají angličtinu nebo němčinu, danou věc vyřešit,“ říká. Stejný problém nastal v okamžiku, kdy měl figurant problém s autem a potřeboval pomoc městské policie. „Mluvíte anglicky? Mám problém s autem,“ snažil se se strážníky anglicky dorozumět.

„No, to bude problém,“ zazněla ve sluchátku odpověď v češtině a následoval dotaz směrem do místnosti, zda umí někdo anglicky. „Moment, já vás přepojím,“ snažili se strážníci přesměrovat hovor do infocentra, kde je angličtina i němčina samozřejmostí. Následovalo ticho a nakonec vyvěšení telefonu. „Přiznávám, že je to problém. Snažíme se sehnat někoho, kdo bude schopný s cizinci komunikovat i po telefonu. Když přijdou osobně, vždycky se nějak domluvíme. Strážníci mají základní znalosti a už se nám podobné situace podařilo několikrát úspěšně vyřešit,“ tvrdí velitel strážníků František Kacerovský.