Moudří umějí naslouchat sami sobě

Don Miguel Ruiz

Don Miguel Ruiz Zdroj: Profimedia.cz

Když po vážném infarktu strávil autor bestselleru Čtyři dohody devět týdnů v umělém spánku, proběhla mu před očima celá jeho minulost. Zatímco tělo bojovalo o život, mysl se rozbíhala vstříc nekonečnu. Šaman a propagátor new age hnutí Miguel Ruiz snil svůj odkaz, vzpomínky, které na něj zbudou ostatním. Ve snu komunikoval se svou matkou doňou Sarítou, léčitelkou, jež dělala, co mohla, aby udržela jeho tělo naživu.

Její výpravy do Miguelova snění tvoří hlavní osu knihy, v níž se prolíná učení starých Toltéků s čirou fantazií. Miguel se ve svých představách potkává se svými zemřelými dědečky, kteří svou moudrostí obohatili jeho život. S pomocí řady dalších svérázných postav se snaží dobrat pravdy o životě a smrti skrze symboly nebo personifikaci vědění v podobě ženy Laly. Ta je ztělesněním všeho, čemu věří a co spoluvytváří jeho příběh.

Nejen čtenáři Čtyř dohod a Ruizových dalších knih zde mohou nalézt svou pravdu, svou vizi o životě a smrti. Ruiz nikoho nenutí přijmout právě jeho úhel pohledu. Chce předat výpověď, skrze niž každý vnímavý jedinec může nalézt odvahu měnit svůj svět. Je to příběh plný lásky a usmíření, příběh, který nastíní smrt a umírání ve světle klidu, porozumění a harmonie s rytmem života. Toltéci, mistři v umění života, vzývali ke vzájemné lásce a úctě ke snům druhých a v jejich duchu se svými názory v knize autor nikomu nepodbízí.

Toltécké umění života a smrtiToltécké umění života a smrti

Svět je plný lidí toužících opřít svou víru a myšlenky o názor – svůj nebo cizí, ústy svého děda navrhuje Ruiz. Nevkládejme důvěru pouze ve vědění, ale v sebe. V kómatu cítí, že fyzická smrt je návratem domů. Světlo se vrací ke světlu. Energie o různých intenzitách proudí dál a nikdy se nezastaví. Čtivá a podnětná kniha dokáže povznést neklidné myšlenky nad úzkost a strach ze smrti.

Don Miguel Ruiz a Barbara Emrys: Toltécké umění života a smrti
Nakladatelství: HarperCollins, 2015
Překlad: Kamil Pinta
Hodnocení: 90 %