Může být IBM zachráněna?

Výkonná ředitelka IBM Virginia Rometty.

Výkonná ředitelka IBM Virginia Rometty. Zdroj: IBM

Časopis Bloomberg Businessweek nedávno přišel s povedenou obálkou. Na ní se člověk ptá umělé inteligence Watson, jestli může být společnost IBM zachráněna. Watson, jenž je dílem právě IBM, jen v komiksové bublině odpovídá v divných znacích a slovy „nemohu počítat“. To je pěkná a výstižná karikatura. IBM stojí před velkými změnami, zabíjí dřívější úspěšné oblasti a zkouší podchytit nové. Zvládne to?

Když výkonná ředitelka IBM Virginia Rometty před necelým rokem vystoupila v Singapuru na velké konferenci pro asijské zákazníky, u kterých chce její společnost i díky dobrým vztahům s Lenovem a potažmo čínskou vládou bodovat, vyslala do světa jasný vzkaz skládající se ze čtyř slov: social, mobile, big data, cloud. Stejná slova z Big Blue proudí na všech konferenčních hovorech a akcích. Tohle má být nová IBM.

IBM je na trhu přes sto let a chtě nechtě už se za tu dobu několikrát musela zcela reformovat. Jedno takové období nastává i teď. Dosavadní bohatý byznys společnosti totiž začíná skomírat. IBM devět kvartálů po sobě vykazuje propady tržeb (naposledy o tři procenta) a v polovině aktuálního finančního roku je Big Blue pouze na necelé třetině ročních plánů.

Kupte naše čipy, zaplatíme

Obchody s hardwarem do datových center firmě ještě v loňském roce vynesly 57 miliard dolarů, tento rok ale celá oblast padá dvojciferným tempem. Stejně tak padá podíl IBM na serverovém trhu. Logicky, IBM totiž oznámila prodej divize x86 serverů čínskému Lenovu za 2,3 miliardy dolarů a zákazníci tak raději volí jiné značky s jasnou budoucností.

V IBM už nechtějí dělat hardware, chtějí se ho zbavit. Vedení tuto oblast považuje za komoditní s nízkými maržemi. Vedle tradičních serverů se proto mluví o tom, že IBM pošle k šípku také vlastní výrobu čipů. Je za to dokonce ochotná zaplatit. Podle informací Bloombergu firma dokonce nabízela Globalfoundries miliardu dolarů za to, že od IBM sekci čipů převezme.

Globalfoundries požadovala dvě miliardy a spíše neměla zájem. Čipy IBM byly v loňském roce ve ztrátě 1,5 miliardy dolarů. Big Blue už nemá zájem ani o některé části svého byznysu se síťovými technologiemi a i ty chce prodat.

Výkonná ředitelka IBM Virginia Rometty.Výkonná ředitelka IBM Virginia Rometty.|IBM

Ruku v ruce s těmito změnami jdou i další kroky spojené s restrukturalizací. IBM je ve fázi průběžného propouštění asi 13 tisíc zaměstnanců z celkových 400 tisíc a vyčleněno bylo 15 miliard dolarů na zpětný odkup akcií.

Doposud samé poměrně drsné zprávy. Ve Velké modré ale mají stoleté zkušenosti v transformacích, které se ve velké části případů daří. Prozíravost bylo možné sledovat už před pár lety, kdy IBM prodala osobní počítače rovněž Lenovu. To s nimi sice obchodovat umí, marže ale nemá velké. IBM se místo toho začala více orientovat na software a další služby s vyšším ziskem. Zafungovalo to.

Cloud s marží 90 procent

Současná situace je tomu velice podobná. IBM se zbavuje komoditního hardwaru a přesedá na zmiňované čtyři oblasti z úvodu. Za nimi nyní IT trh jde a v nich jsou peníze.

Krásným příkladem je cloud. Oficiální čísla z firem jako Amazon, Microsoft nebo Google o tom, kolik oni mají na svých cloudech marži, prozatím není možné získat. Ve finančních výsledcích se totiž řadí do kategorií „ostatní“. Podle propočtů a odhadů ale taková marže může být až 90 procent.

Dvě miliardy dolarů, které IBM investovala do akvizice cloudu a sítě datacenter SoftLayer, se tak jeví jako velice přijatelná částka. Stejně jako další 1,2 miliardy do rychlého rozšiřování. Samotný SoftLayer v roce 2013 vygeneroval tržby 4,4 miliardy dolarů. Pokud by pracoval s marží podobnou oněm 90 procentům (všechno nad 50 je skvělé), jedná se o dobrou koupi.

Šéfka IBM Virginia Rometty a šéf Applu Tim Cook.Šéfka IBM Virginia Rometty a šéf Applu Tim Cook.|Apple/IBM

Trh navíc počítá s velice světlými vyhlídkami. Některé optimistické odhady mluví o tom, že by cloud IBM mohl do konce příštího roku začít přinášet takové tržby, jaké doteď přinášel utlumený hardware. Zároveň ale vygeneruje dvakrát takový zisk.

Cloud pro IBM neznamená pouze SoftLayer, i když je do budoucna jasným pojítkem. Firma už v minulosti budovala vlastní cloudové služby a aplikace a navíc několik dalších koupila. Tenhle mix by letos měl dát dohromady tržby kolem sedmi miliard dolarů.

Virginia Rometty má navíc v rukou jeden velký trumf, kterým je nedávné spojení s Applem, jenž se naplno rozjede už teď na podzim. Celé partnerství jsme podrobně rozebírali v samostatném textu, Apple ale každopádně může sloužit jako veliké odbytiště cloudových služeb IBM.

Co poradí Watson

Cloud je zároveň důležitým článkem pro další oblasti. IBM se například snaží do cloudu postupně převádět umělou inteligenci a big data analytiku Watson. Kvůli tomu letos vznikla divize s investicí jedné miliardy dolarů a potenciálem už během prvních let další miliardy generovat. Cloud je také útočištěm v mobilních aktivitách Big Blue. Zajímavě se jeví třeba BlueMix.

Nové oblasti, na které v IBM sází, už mají první výsledky. U cloudu jsou čísla jasná. Mobilní sekce si připisuje meziroční růsty kolem 100 procent, big data pak sedm procent.

Cloud může generovat marže až 90 procent. Tržby z něj brzy IBM dorovnají tržby z hardwaru. A zdvojnásobí zisk.

V IBM navíc stále realizují velice dobré výzkumy. Aktuálně je aktivní třeba program na výrobu 7nm čipů (trochu paradoxně), který operuje se třemi miliardami dolarů. IBM se také dlouhodobě snaží vytvořit čipy podobné lidskému mozku. Do SoftLayeru nově přidaná technologie InfiniBand umí přenášet data mezi servery rychlostí až 56 gigabitů za sekundu.

Může tedy být IBM zachráněna? Evidentně může. V mnoha oblastech má stále silné postavení a v těch nových se snaží. Trh je zatím trpělivý a za letošní rok poslal akcie mírně nahoru o tři procenta.

O trpělivost tady jde. Celkové vyhlídky tradičních IT gigantů totiž zase nejsou úplně čisté. HP už se transformuje pěkně dlouho a Cisco vlivem nových trendů (velké cloudy, SDN a komoditní síťové technologie) propouští dalších šest tisíc lidí. A byl to sám šéf Cisca John Chambers, který nedávno prohlásil, že velké IT firmy v budoucnu čeká velká konsolidace.

V IBM už se možná zeptali Watsona, který jim poradil, kudy se vydat. Stejně má přeci v budoucnu radit i zákazníkům.