Muzikanti slibují barokní i lidové písně

Třicet pět let Třeboňských pištců a dvacet let kapely Jen tak tak připomíná jejich společné turné po jižních Čechách a Vysočině.

Soubor proslavený hrou na zobcové flétny čeká do Vánoc deset jihočeských koncertů. V prosinci zavítají muzikanti i do Jindřichova Hradce. Po několikaleté odmlce se Třeboňští pištci domluvili s jindřichohradeckou folkovou kapelou Jen tak tak na společném koncertním turné.

Zazní i swingové hity

Lidé se mohou těšit na pestrý výběr skladeb. Soubor má v repertoáru renesanční a barokní hudbu, ale i jihočeské lidové písně a černošské spirituály. Zazní také skladby Jaroslava Ježka a evergreeny světové populární hudby a swingu. Zakladatelé Třeboňských pištců Milena a Václav Šimečkovi se souboru věnují více jak polovinu svého života.
„S myšlenkou založit tento soubor přišla moje žena. Prakticky od té doby máme své role v souboru rozděleny tak, že manželka se věnuje výuce dětí na různé druhy fléten a já zkouším, přepisuji noty a připravuji choreografii koncertů. Děti se začínají připravovat od svých sedmi až osmi let a postupně se začleňují do hlavního souboru,“ vysvětlil vedoucí souboru Václav Šimeček.
Kromě koncertování soubor také své skladby nahrává. Za dobu své činnosti vydali Třeboňští pištci čtyři alba.
„Poslední hudební nosič jsme nenatáčeli ve studiu, ale živě v divadle. Velmi si vážíme také toho, že nás letos oslovila Česká televize a my jsme měli možnost vystoupit v přímém přenosu slavnostního koncertu k předání cen Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha,“ uvedl Václav Šimeček.
Na tomto koncertu vystupoval soubor spolu s flétnovým virtuosem Jiřím Stivínem.