Na Kilimandžáru hrají kriket pro charitativní účely

Kilimandžáro, ilustrační foto

Kilimandžáro, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Mapa, stan, pití a jídlo. To je nezbytné, pokud chce člověk pokořit zasněžený vrcholek nejvyšší africké hory Kilimandžára. Pálka, míček, helma. I to je nezbytné, pokud chcete překonat světový rekord v kriketu v nejvyšší nadmořské výšce. Dva týmy se pustily do osmidenního náročného zdolávání úbočí spící sopky, aby si zahrály kriket v kráteru pokrytém ledem těsně pod vrcholkem, ve výšce 5785 metrů.

„Kilimandžáro opravdu není místem, kde bych chtěl hrát, ale ta výška je velikou výzvou,“ říká legenda anglického kriketu Ashley Giles, kapitán jednoho z družstev, která tvoří jak profesionální hráči, tak amatéři. Tento excentrický sen sdílí šéf expedice David Harper. Líčí, jak se rozhodl uspořádat utkání, když mu jeho manželka řekla, že jediným způsobem, jak se mu může podařit hrát kriket na vysoké úrovni, je hrát jej na vrcholku nějaké hory.

Kilimandžáro, cesta na vrchol. Ilustračni foto.Kilimandžáro, cesta na vrchol. Ilustračni foto. | Profimedia.cz

Dosavadní rekord pochází z roku 2009, kdy se hrál kriket ve výšce 5165 metrů v základním táboře Mount Everestu v Nepálu. Alan Curr, který v tomto utkání na Mount Everestu hrál, lituje, že přichází o svůj rekord, ale týmy na Kilimandžáru podpořil.

„Cílem našeho utkání na Everestu bylo motivovat lidi, aby se zvedli z kanape a udělali něco se svým životem,“ říká Curr, který je dnes v Japonsku trenérem kriketu. O své expedici napsal knihu.

Hraní ve výšce přes pět kilometrů s sebou nese značná rizika. „Několik lidí muselo být ze základního tábora Everestu odneseno dolů na nosítkách a dvě osoby cestou zemřely. Není to žádná legrace,“ varuje Curr. Hráči získávají tímto způsobem finance pro charitativní organizace, zejména pro výzkum rakoviny a pro ochranu životního prostředí, ale také na výstavbu prvního mezinárodního kriketového hřiště ve Rwandě.