Na psy útočí travič. Už jich několik zabil

V Podivíně uhynulo už několik psů, které někdo otrávil zakázaným jedem. V ohrožení jsou hlavně lovečtí psi.

Když sežere zvíře návnadu otrávenou zemědělským pesticidem karbofuranem, začne trpět silnými křečemi, třese se a sliní. Nakonec umírá bolestivou smrtí. V Podivíně na Břeclavsku takový osud v poslední době stihl několik psů.

Podle místních se tak někdo možná mstí myslivcům. Návnadu ale může sežrat jakýkoliv pes. Našel ji třeba i pětiletý jezevčík Šárky Ondrákové z Podivína. „Na ulici něco sežral a za deset minut, když už jsme byli doma, začal mít příznaky otravy. Okamžitě jsme jeli na veterinu, kde dostal protilátku a léky proti křečím. Veterinář hned odhadl, že se pes asi otrávil karbofuranem,“ popsala Ondráková. Jedovatý pesticid už je sice zakázaný, mnoho lidí ho ale ještě má doma.

Něco podobného jako majitelce jezevčíka se stalo dalším lidem na různých místech v Podivíně a okolí. Neznámý travič nedává zvířatům šanci. Potvrzuje to veterinář Zdeněk Blažek z Velkých Pavlovic, který ošetřoval otráveného jezevčíka. „Jed byl tak silný, že už jsem nemohl psa zachránit,“ uvedl Blažek.
Ondráková teď shání další majitele otrávených psů. „Společně pak na neznámého traviče podáme trestní oznámení,“ prohlásila Ondráková.

Na oficiální podnět k prošetření čeká i Krajská veterinární správa pro Jihomoravský kraj. Její zaměstnanci už ale o případech z Podivína slyšeli. „Pokud někdo tráví psy opakovaně, může to být trestný čin. Nezáleží na tom, jestli byl pes na soukromém pozemku, nebo volně pobíhal venku,“ řekl Jan Čambala z veterinární správy.

Dalším majitelem, jehož pes sežral v Podivíně otrávenou návnadu a uhynul, je myslivec Miroslav Michlovský. „Stalo se to asi před měsícem. Přišel jsem o teriéra s loveckými zkouškami. Jeden takový pes stojí dvacet tisíc,“ posteskl si Michlovský.

Stejným způsobem mu někdo otrávil psa už před čtyřmi roky. V obou případech sežrala zvířata návnadu u místní čističky odpadních vod. „Je možné, že se někdo tímto způsobem za něco mstí myslivcům. Jinak si to moc nedovedu vysvětlit. Policii ani nikomu jinému jsem to nehlásil. Psa jsem zakopal a tím to pro mě skončilo,“ povzdechl si Michlovský.

Nepříjemnou zkušenost s otravou loveckého psa má i Josef Nedbálek z Podivína. Před čtyřmi lety mu někdo stejným způsobem, jakým umírají psi v Břeclavi v posledních týdnech, otrávil pětiletého ohaře. „Návnadu sežral u myslivny. Okamžitě jsem s ním jel k veterináři. Podařilo se nám ho zachránit, ale za dva týdny stejně zemřel. Kvůli otravě mu totiž přestala fungovat játra,“ popsal smutný příběh Nedbálek.

Smrtící pesticid

Otravy zvířat zakázaným pesticidem karbofuranem dělají starosti i řediteli České ornitologické společnosti Zdeňkovi Vermouzkovi. „Několik kapek tohoto jedu dokáže spolehlivě usmrtit cokoli živého. Lidé se pomocí návnad zbavují lišek, kun nebo vyder, které jim škodí na poli. Přitom se ale otráví i draví ptáci nebo třeba pes na procházce. Pokládání otrávených návnad, které může být nebezpečné i pro člověka, lze považovat hned za několik trestných činů,“ uvedl Vermouzek.

Podle veterinární správy mají lidé případy otrávených zvířat co nejrychleji nahlásit. „Buď vedení obce, policii nebo na veterinářům,“ radí Čambala z veterinární správy.

Znáte podobný případ?