Na šéfy ocelárny slepice nezabraly

Gumové slepice a peří. I ty se mou stát součástí valné hromady největší české ocelárny.

Tohle ještě socha hutníka v nadživotní velikosti stojící poblíž hotelového domu Kovák ještě neviděla. Konání mimořádné valné hromady ArcelorMittal Ostrava provázely v minulém čtvrtku protesty, při kterých létaly gumové slepice i peří. Demonstranti i přes důkladnou přípravu odešli z valné hromady v roli poražených. Slepicemi a peří rozhodnutí vlastníků ocelárny nezvrátili.

„Vraťte prachy do Ostravy! Chceme ocelárnu a ne zastavárnu! Finanční kapitál mizí v daňových rájích, lidský kapitál stojí ve frontě na úřadě práce,“ skandovala asi třicítka mužů před Kovákem. Vzali si transparenty, píšťalky i barevné brýle. „Nemáme jinou možnost,“ vysvětloval pečlivě svolaným médií zástupce demonstrujících malých akcionářů Jiří Psota.

Na valné hromadě se mělo hlasovat o tom, aby ostravská huť mohla půjčit peníze své mateřské firmě.. Oplátkou by dostala do zástavy část svých vlastních akcií. „Je to nekrytý šek. Máme znalecké posudky, že taková operace povede jen ke znehodnocování podílů,“ zlobil se Jiří Psota. Rozhořčení malí akcionáři jsou opravdu malí – Psota říká, že mluví za necelé procento akcionářů.

Hlaví šéfové firmy použili při vstupu do Kováku raději služební vchod. Hlavní byl obsazen protestujícími, kteří navíc rozházeli po chodníku již zmiňované slepice. „Nenecháme se oškubat!,“ skandovali. Ochranka, očividně nezvyklá řešit takové akce byla očividně nervózní poněkud popletená. „Žádám vás, abyste opustil tyto prostory,“ obořil se muž v džínové bundě na jednoho z demonstrantů. „Jsem akcionář, můžu stát kde chci,“ odpověděl demonstrant s nápisem NENECHÁME SE OŠKUBAT na tričku. „V tom případě běžte dovnitř,“ snažil se mu poručit muž v dřínovém. „Na valnou hromadu půjdu, až budu potřebovat,“ zněla odpověď demonstranta. Muž v džínovém oněměl. Podobných scének se před Kovákem konalo hned několik.

To není náš boj

„Jde jim o prachy, o dividendy, to je jasné,“ sledoval demonstranty před Kovákem předseda odborů na zdejší ocelárně Vítězslav Prak. „Nás to také trápí, chceme, aby se do fabriky investovalo, jen tak budou mít práci,“ dodával. Ovšem na otázku, proč se odboráři nepřipojili, odpovídal jednoznačně: „To není boj odborářů, to je boj akcionářů.“

Valná hromada skončila dle očekávání. Malí akcionáři byli drtivou většinou přehlasováni. „Děláme vše pro to, abychom se co nejlépe vypořádali s globální krizí a s dramatickým úbytkem poptávky oceli,“ vysvětloval poté generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Augustine Kochuparampil. Malí akcionáři však svůj boj vzdát nechtějí. „Obrátíme se otevřeným dopisem na premiéra, budeme pořádat další veřejné akce,“ plánuje Jiří Psota.