Na školy půjdou bez přijímaček

Většina středních škol v kraji ruší přijímací zkoušky. Jejich strategie je součástí boje o studenty.

Prázdný papír před sebou, mrtvolný pot na čele a vědomostní okno. Takové sny měli ještě nedávno budoucí středoškoláci z Karlovarska, když se jim zdálo o přijímacích zkouškách na vysněnou školu. Letos mohou být mladí lidé v klidu. Na většinu středních škol se dostanou bez zkoušek, pokud měli dobré vysvědčení z deváté třídy. Vděčí za to generaci svých rodičů, která přivedla na svět málo dětí.
„Přijímací zkoušky nebudou. Žáky přijmeme na základě několika kritérií, mezi nimiž je například studijní průměr ze základní školy nebo to, zda se účastnili olympiád,“ říká Lenka Pokludová, zástupkyně ředitelky karlovarské obchodní akademie. Jedna z nejoblíbenějších škol v kraji letos otevře pouze tři třídy. Letos však maturují třídy čtyři. Stejně jako ostatní školy, i obchodní akademie se snaží do svých tříd přilákat co nejvíc studentů. Každý z nich jim totiž přinese až pětatřicet tisíc korun od státu.
Přijímací zkoušky letos čekají pouze na zájemce o studium na Gymnáziu v Karlových Varech a na osmileté ostrovské gymnázium. Žáci, kteří se hlásí na čtyřletý obor a měli dobrý prospěch, prý strach mít nemusí.
Fakt, že střední školy nevypisují přijímací zkoušky, s sebou nese také stinné stránky. Na střední školu nyní nastupují i děti, jejichž vědomosti na maturitní studium nestačí. Nízká úroveň studentských znalostí se pak projevuje i na vysokých školách, což se následně odráží v celkovém obrazu českého školství.

Přesytili trh

„Dnes je vzhledem k trhu práce lepší mít dobrý výuční list než špatné maturitní vysvědčení,“ říká Vratislav Emler, krajský radní pro školství. Podle něj v devadesátých letech otevřely školy obory, jejichž absolventi přesytili trh. Nyní nemůžou najít práci. Jedná se studenty některých učebních oborů s maturitou, lyceí, která v Čechách nikdy neměla tradici, a překvapivě také výpočetní techniky. „Pořád jsme se srovnávali s Evropskou unií a říkali, že máme málo maturantů. Nyní jsme zjistili, že nám chybí dělnické profese,“ dodává Emler. V kraji v současné době chybí dvaatřicet procent učňů. Potřebují je například porcelánky, jejichž mistři jsou téměř všichni v předdůchodovém věku. Mladí lidé získají potřebné zkušenosti pouze tehdy, pokud od nich jejich práci odkoukají.