Nafukovací vesmírný hotel by mohl fungovat už v roce 2020

moduly Bigelow B330

moduly Bigelow B330 Zdroj: Bigelow

Společnost Bigelow Aerospace uzavřela partnerství s United Launch Alliance(ULA). Ráda by někdy kolem roku 2020 vynesla na nižší orbitu Země vesmírný „hotelový komplex“. Bigelow momentálně s NASA testuje na Mezinárodní vesmírné stanici nafukovací modul BEAM. Pokud projde testy, firma s ULA vynese několik spojených modulů a nabídne v nich pobyty vesmírným turistům.

Plánovaný vesmírný hotel nese kódový název B330 a stejně jako testovaný modul BEAM by měl být nafouknut na orbitě pomocí stisku jediného tlačítka. Jeho celkový objem by měl být 330 kubických metrů a hostům by se mělo říkat „amatérští astronauti“, vysvětlil pro web The Verge šéf a zakladatel firmy Robert Bigelow.

ULA a její rakety Atlas V jsou prý jedinými možnými prostředky, které dokážou B330 vynést – konkurenční SpaceX má prý příliš malý nákladní prostor na své špici. Prvními zákazníky by samozřejmě byli astronauti misí na ISS – Bigelow by rád první B330 oficiálně napojil na ISS. Druhý modul B330 by pak mohl časem sloužit pro „klasické“ vesmírné turisty, které by dopravovaly firmy jako SpaceX, Boeing či Blue Origin.

Bigelow již zahájil výstavbu modulů, kdo a jak přesně uhradí cenu startu raket ULA zatím není jasné, stejně tak kolik milionů celý projekt vlastně spolkne a kolik by si ráda firma za jednu „noc“ ve vesmírném hotelu účtovala.

Vše nyní závisí na tom, zda modul BEAM projde testováním. Pokud se experiment podaří, půjde podle expertů o malou revoluci v kosmickém bydlení. Nafukovací moduly se mají využívat i při budování základen na Měsíci a Marsu. Vědci nyní pracují na vylepšení obalu, který má být odolnější proti nárazu kosmického „smetí“ než plášť standardních modulů.