Naložte si vlastní bílé zlato

Ve středověku si vysloužilo označení všelék. Slavnému mořeplavci Jamesi Cookovi zajistilo zářivý a přitom kompletní úsměv. Řeč je o kysaném zelí.

aroslav Blažek z Licibořic u Chrudimi si vyrábí kysané zelí více než čtyřicet let. „Na pultech pokaždé nebylo a taky je prostě lepší,“ vzpomíná na začátky této tradice. Zásoba pětadvaceti kilo v kameninovém soudku přitom jeho rodině zajistí nedělní obědy po celý rok. A určitě dělá dobře. „Kysané zelí je skutečná vitaminová bomba,“ potvrzuje specialistka na výživu Jitka Štěpánková z Pardubic. Právě teď je nejlepší doba si ho naložit.

Vitaminy i prevence proti rakovině

Vysoký podíl vitaminu C zachránil životy stovek námořníků, kteří na dlouhých plavbách trpěli kurdějemi. Kysané zelí dále obsahuje probiotické bakterie, které zlepšují trávení. Podporuje tvorbu krve a chrání před depresemi. „Jednotlivé složky navíc zabraňují vzniku zánětů v tlustém střevě i nádorových onemocnění,“ pokračuje ve výčtu Jitka Štěpánková. Sklenic zelí už jsou sice plné regály, ale spousta lidí si raději připraví vlastní. Mohou ale narazit na drobné potíže.
Sehnat základní surovinu totiž není zase tak snadné. Když nejsou k dispozici kruhadla, musíte se poohlédnout po částečně zpracovaném zelí, tedy krouhance. V supermarketech ji ovšem nekoupíte. Některé menší obchody pak nabízejí tento produkt pouze na objednávku. Uspět se dá ale i přímo v Pardubicích. U jediného zemědělce, který se v okruhu čtyřiceti kilometrů pěstování zelí věnuje. „ Zákazníků máme dost. Jezdí sem lidé z Hlinska, Havlíčkova Brodu, ale i z Moravské Třebové,“ vysvětluje důvody, proč nestojí o zveřejnění jména.
Samotný postup nakládání příliš náročný není. Jaroslav Blažek používá jen tři základní přísady. „Do soudku přijde nakrouhané zelí a na něj trocha soli, kmínu a cibule. To se opakuje několikrát a každou vrstvu pořádně umačkám pěstí,“ popisuje svůj rodinný recept. Ještě odeberete přebytečnou vodu, všechno zatížíte kamenem a nastává nepříliš voňavá fáze kvašení. Po několika týdnech se soudek dolije vodou a uzavře. A k čemu je domácí zelí nejlepší? „Určitě s kačenkou,“ usměje se Jaroslav Blažek a v tu chvíli se chce věřit, že to musí být asi nejlepší jídlo na světě.