Namísto vysloužilých průmyslových areálů vznikne nová výstavba

Dosluhující průmyslové a skladové objekty nacházející se v intravilánech měst udělají v budoucnu místo novým bytovým domům, obchodům a službám či administrativním budovám. Takový osud, byť v horizontu nejméně pěti či spíše více let, pravděpodobně čeká i bývalý areál ČSAD v Praze - Vysočanech, který se 26. října stane předmětem dražby. Realizuje ji společnost Naxos, dlouhodobě největší dražebník v zemi, a nejnižší podání činí 75 milionů korun. Ve stejný den se bude licitovat i o areál někdejšího podniku Montas Hradec Králové, jehož vyvolávací cena představuje 40 milionů korun.

Oba mají společné to, že v případě Vysočan majitel a u Montasu insolvenční správce tyto nemovitosti pronajímají více subjektům, zatímco města by namísto „brownfieldů“ raději viděla v budoucnu novou výstavbu. „Takovéto projekty výstavby určitě své místo na trhu mají a budou postupně realizovány,“ míní obchodní ředitel Naxosu a jeden z renomovaných odborníků na realitní trh Libor Nevšímal. Podle jeho slov však sanace průmyslových a skladových areálů a přebudování například na rezidenční, obchodní či třeba administrativní části měst ještě vzhledem k současné ekonomické situaci potrvá a změny zřejmě budou přicházet postupně. „Noví majitelé budou areály pravděpodobně zatím využívat tak, jak to dělají dosavadní vlastníci, možná s nějakými drobnějšími rekonstrukcemi či přístavbami,“ pokračuje a dodává, že o vysočanský i hradecký areál je mezi potenciálními investory zájem.

Naxos má s prodeji továren a podobných objektů nacházejících se ve městech zkušenosti. Loni pracoval na zpeněžení rozsáhlého areálu bavlnářských závodů Perla, jež stojí uprostřed východočeského Ústí nad Orlicí. Novým majitelem se stalo město a pravděpodobnou variantou je demolice továrních budov a nová výstavba. Realizoval také například prodej uzavřených pekáren v Chomutově a Hodoníně, Moravských chemických závodů v Ostravě ale i zpeněžení bývalých kasáren v Berouně.