Naprostá většina českých lyžařů jezdí pod vlivem alkoholu

Ooops!

Ooops! Zdroj: thegoat.backcountry.com

Jen každý šestý Čech, kterého potkáte na lyžích, je zcela střízlivý. Na sjezdovkách jezdí 83 procent českých lyžařů pod vlivem alkoholu, více než třetina z nich vypije přes den dvě až tři skleničky lihovin. Dvě třetiny lyžařů zase neřeší zbytkový alkohol z předešlého bujarého večera, takže kdyby teoreticky v jednom okamžiku měl do příslovečného balónku dýchnout každý lyžař na sjezdovce, výsledek by byl zarážející. Výsledky vyplynuly z ankety Direct Pojišťovny.

Tisková mluvčí Direct Pojišťovny Kateřina Krásová říká, že Češi se při svých cestách na hory chovají zopovědně v otázce pojištění, na výjezd do zahraniční se pojišťuje devět z deseti klientů, využívají i doplňkových pojištění.

Alkohol v souvislosti se zimnímu sporty však lidé podceňují. „Málokdo si uvědomuje, že prodlužuje reakční časy, zhoršuje rovnováhu a vede ke ztrátě kritického úsudku,“ říká Krásová. „V zahraničí bývá běžnou praxí, že střety a zranění na sjezdovce šetří místní policie, která právě vliv alkoholu zkoumá a pokud se prokáže jeho přítomnost v krvi, má to také přímý vliv na plnění pojišťovny,“ dodává.

Anketa pojišťovny ukázala, že alkoholu se při lyžování úplně vyhýbá pouze každý šestý. Jsou to však hlavně ženy (28 %), mezi muži je to vzácnost (7 %). Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem je svařené víno, které pije na sjezdovce 36 % lyžařů a snowboardistů. Muži dávají častěji než ženy přednost pivu, které si dá každý čtvrtý. Výrazně více vypijí také tvrdého alkoholu, který konzumuje víc než třetina mužů, oproti 18 % žen. Sedm z 10 lyžařů popíjí proto, aby se zahřáli.

 

Podobná lehkomyslnost se projevuje například i u Britů. Podle průzkumupojišťovny More Than, sesterské společnosti Direct Pojišťovny, vyráží jeden ze čtyř Britů nevědomky na svah v podnapilém stavu. Britové si, rovněž jako Češi, nelámou hlavu s vlivem zbytkového alkoholu na lyžařské schopnosti.

co se pije na sjezdovceco se pije na sjezdovce | Direct Pojistovna

Zde je několik doporučení, jak omezit riziko spojené s alkoholem při lyžování

• Chystáte-li se pít, nespěchejte. Čím rychleji pijete, tím rychleji roste koncentrace alkoholu v krvi.

• Když už se večer opijete a ráno vám nebude zrovna nejlépe, nechoďte rovnou na svah. Dejte alkoholu čas, aby se dostal pryč z vašeho těla, a vyrazte na lyže až po obědě.

• Dávejte pozor, co jíte. Vydatné jídlo odbourávání alkoholu zpomalí, v některých případech i třikrát. Mýtus, že vám jídlo pomůže vystřízlivět, je falešný.

• Nemyslete si, že „vám čerstvý vzduch vyčistí hlavu“ – nevyčistí. Nízké teploty nemají na absorpci alkoholu vůbec žádný vliv.

• Pořiďte si kapesní alkohol tester (jsou levné a všude k dostání) a přibalte si jej na hory s sebou, abyste věděli, kdy můžete bezpečně na sjezdovku.

alkohol při lyžováníalkohol při lyžování | Direct Pojistovna