Národní galerie chystá změny: masivní opravy, růst platů a nové expozice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: rasch jan/euro

Nové podoby expozic, otevření dříve nepřístupných míst, příjemnější prostředí pro návštěvníky, možnost stavby nové budovy, ale i nové logo či restrukturalizaci instituce navrhuje v koncepci rozvoje Národní galerie na příštích pět let její ředitel Jiří Fajt. Koncepci po Fajtově téměř ročním působení v čele NG vzalo nyní na vědomí ministerstvo kultury. Ředitel plánuje změnu právní formy NG a zvýšení platů jejích zaměstnanců.

Fajt první verzi koncepce ministerstvu předložil již v říjnu 2014. „Tímto schvalovacím aktem je možno zahájit proces jejího naplňování, který umožní restart a základní proměnu NG v moderní, inspirativní a otevřenou instituci,“ uvedla tisková mluvčí NG Tereza Ježková. NG koncepci představí v červnu.

V materiálu se například plánuje přesun mimoevropského umění z paláce Kinských do Šternberského paláce. Staré evropské umění, které v něm NG nyní vystavuje, se přesune do expozic středověkého umění a baroka. Šternberský palác je podle Fajta nejméně navštěvovaným objektem NG, nová náplň, oprava a otevření zahrady by ho ale měly oživit.

Palác Kinských se v dubnu uzavřel. Má se z něj stát výstavní i reprezentační centrum NG, měl by hostit výstavy s nejvyšším návštěvnickým potenciálem. Palác čeká například vytvoření odpočinkové zóny a zahrady ve dvoře, spojení s Týnskou uličkou; místo restaurace s akvárii vzniknou kavárny pro návštěvníky NG.

Hluboké podfinancování instituce může podle Fajta za dezolátní stav většiny spravovaných nemovitostí. V koncepci proto zmiňuje nutné úpravy

Expozice středověku v klášteře sv. Anežky podle Fajta vyhovuje standardům evropského muzejnictví, ačkoliv i tuto čekají změny. Dořešit se podle něj musí také majetkové poměry - hlavní objekty kostelů patří Praze a NG je v nich v nájmu. I v Anežském klášteře se mají upravit zahrady a propojit areál s nábřežím.

Expozice umění 20. a 21. století je podle Fajta vedle starého umění ve Šternberském paláci nejslabší. Veletržní palác je ale také největším depozitářem NG, který je kapacitně zcela naplněn a NG bude hledat nové řešení svých depozitárních fondů.

Průměrný plat v NG je pod průměrem

Hluboké podfinancování instituce může podle Fajta za dezolátní stav většiny spravovaných nemovitostí. V koncepci proto zmiňuje nutné úpravy - včetně zajištění bezbariérových vstupů tam, kde dosud nejsou. Všechny objekty potřebují více peněz na údržbu, jinak podle Fajta začnou chátrat i ty, které byly nedávno opravené, Salmovský a Schwarzenberský palác.

Salmovský palác dnes hostí umění prvních dvou třetin 19. století, letos se v něm mají dokončit úpravy zahrad a nádvoří, ve střednědobém horizontu může Salmovský palác „svou polohou a prostorovou dispozicí sehrát důležitou roli v koncepci ekonomického rozvoje NG“.

Na opravy a rekonstrukce budov koncepce počítá se sumami od 600 tisíc letos do přibližně 450 milionů v letech 2019 a 2020; 900 milionů by si vyžádala rekonstrukce, nikoli však generální, Veletržního paláce. Pro růst mezd na celostátní průměr by Fajt potřeboval ročně 7,8 milionu. Průměrný plat v NG včetně všech příplatků činí něco málo přes 23 tisíce korun, tedy více než dva tisíce pod celostátním průměrem.

Fajt chce zvýšit návštěvnost

Na změny stálých expozic a krátkodobé výstavy letos NG potřebuje 96 milionů nad rámec rozpočtu; 37 milionů dají norské fondy a účelová dotace a s ministerstvem jedná o navýšení rozpočtu o 48 milionů. V příštích letech počítá vždy přibližně s 30 miliony na výstavy, 15 milionů slibuje získat od sponzorů a milion navíc by měly přinést tržby ze vstupného.

Ředitel NG slibuje od příštího roku vždy aspoň jednu výstavu s návštěvností přes 50 tisíc. To se v Česku podaří jen výjimečně, Národní galerii naposledy v roce 2012 s výstavou Jakuba Schikanedera, která měla přes 70 tisíc diváků; výstava Františka Kupky v roce 2013 přilákala téměř 49 tisíc lidí. Celkovou roční návštěvnost NG, která se v posledních letech pohybuje kolem 360 tisíc lidí, chce zvýšit aspoň o 14 tisíc návštěvníků každý rok. Fajt slibuje zvyšovat finanční soběstačnost NG i výši státní dotace.