Náš pozdrav? Trhni si nohou!

Jablonecký Richard Jisl je úspěšným jezdcem na koloběžce. Medaile sbírá v Evropě i ve světě.

Ani neběží, ani nejede. A tráví tak veškerý svůj volný čas. Jablonecký fyzioterapeut a závodník jabloneckého klubu Kidokai Richard Jisl je totiž špičkovým českým i evropským koloběžkářem. V těchto dnech se připravuje na jizerskohorský známý závod Nova Author Cup 2009.

Kdy jste začal s koloběhem?

Ke sportu jsem měl vždy blízko. Závodně jsem lyžoval. Ale nikdy jsem se neprobojoval na vrcholné akce a to mě mrzelo. Jednou jsem na výletě potkal koloběžkaře a napadlo mě, co kdybych to zkusil.

Splnil jste si svůj sen?

Ano. Díky koloběhu jsem se zúčastnil mistrovství světa v Holandsku. Získal jsem tam dvě šestá místa a byl jsem členem zlaté štafety. Letos jsem na mistrovství Evropy v Plzni a Lounech vybojoval stříbro i bronz v individuálním závodě a finišoval jsem na posledním úseku vítězné štafety. V kadetkách se na stupně vítězů dostaly obě mé dcery.
Jsou závody v koloběhu podobné cyklistickým?

Určitě. Jezdíme časovky, klasické závody i extrémně dlouhé etapy. Také taktika se používá podobná, například jízda v háku. Výhodou proti cyklistickým závodům je, že se může na start postavit úplný začátečník po boku mistra světa. Jezdci na koloběžkách jsou také k sobě přátelštější. Dokonce mají svůj pozdrav: Trhni si nohou.

Jste fyzioterapeut. Jak působí jízda na zdraví?

Koloběh je zdravější než běh nebo cyklistika. Jde o komplexní pohyb, který prospívá především bederní páteři a srdci.

Co je při jízdě na koloběžce nejtěžší?

Pro začátečníky je nejtěžší pravidelně střídat odrazovou nohu. Dle mých zkušeností to trvá deset kilometrů. Nováčkům s technikou samozřejmě pomůžeme i poradíme s výběrem koloběžky.

Kolik stojí závodní koloběžka?

Rozhodně je levnější než závodní kolo. Ceny se pohybují od osmi do šestnácti tisíc. Záleží na materiálu. Dražší koloběžky déle vydrží. Já ji měním většinou po roce.