NASA otestovala motory pro první cestu na Mars

Mars

Mars Zdroj: NASA

Agentura NASA dokončila závěrečný test nového raketového motoru RS-25, který by měl pravděpodobně v budoucnu dopravit první lidskou posádku na Mars. "Jde o nejsložitější raketový motor vůbec, také proto se mu právěm říká Ferrari mezi raketovými motory," podotýká inženýrka Kathryn Croweová, která se na projektu podílí.

Vesmírá agentura testovala motor RS25 ve středisku Stennis nedaleko St. Louis. Motor je určen pro nosič Space Launch System (SLS), který má do vesmíru vynést kosmickou loď Orion. Ta se díky svým rozměrům (mj. výšce kolem 128 metrů) stane největší současnou nosnou raketou.

Motor RS-25 byl na zkušebním stojanu v provozu přesně 535 sekund. Stejné množství času budou motory potřebovat při skutečném startu SLS.

„RS-25 dělá z jakéhokoliv moderního závodního auta či proudového motoru hračku pro děti,“ tvrdí Martin Burkey ze strategického týmu.

Mars nestačí. V NASA už připravují dobytí Venuše
V posledních měsících se velmi živě diskutuje o tom, jak lidstvo opět připravuje pilotovanou misi na Mars. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) však nedávno v rámci interních debat a plánování představil koncept HAVOC (High Altitude Venus Operational Concept), který tvrdí, že souběžně s misí k Marsu by se měli lidé vypravit také k Venuši. A vzít s sebou vzducholodě.

První start rakety se uskuteční nejdříve v listopadu 2018. SLS však při něm poletí ve slabší konfiguraci s nosností 70 tun. Pro náročnější výpravy bude třeba start nejméně dvou SLS. Jejich náklad se pak ve vesmíru spojí.

NASA má na webu dvě on-line aplikace věnované průzkumu Marsu
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na internetu zpřístupnil dvě on-line aplikace, které široké veřejnosti umožní interaktivní průzkum terénu Marsu na základě reálných dat získaných americkými přístroji. Tyto webové stránky vesmírná agentura otevřela u příležitosti třetího výročí (6.8. 2012) přistání robotického vozítka Curiosity na rudé planetě.
V prvním případě jde o volně přístupnou aplikaci Mars Trek, která poskytuje velmi kvalitní podrobnou vizualizaci Marsu, vytvořenou pomocí údajů získaných v průběhu padesátiletého výzkumuNASA. Tento program má podle úřadu umožnit astronomům, vědcům a studentům zkoumat vlastnosti planety. Otevřít ji však lze pouze v nových verzích prohlížečů Chrome, Firefox a Safari.
Druhá aplikace, Experience Curiosity, umožňuje uživateli cestovat po Marsu společně s roverem Curiosity. Program simuluje Mars v trojrozměrném pohledu na základě dat, která na Zemi odeslalo vozítko Curiosity a také družice NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), kroužící kolem Marsu.
Pracovníci NASA už Mars Trek sami využívají k výběru možných míst přistání plánovaného budoucího automatického průzkumníka - Mars 2020 rover. Jak napovídá pracovní označení, jeho start se předpokládá za pět let. Mars Trek by měl pomoci i s výběrem míst, kde by někdy ve třicátých letech mohla přistát první lidská průzkumná mise.