NASA varuje před kosmickým smetím, bude stále víc ohrožovat ISS

Mezinárodní vesmírná stanice ISS.

Mezinárodní vesmírná stanice ISS. Zdroj: CTK

Hrozba srážky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) s úlomky havarovaných či vysloužilých kosmických aparátů se v příštích letech zvýší. Varování amerických vědců na svých webových stránkách zveřejnil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Za hlavní zdroj obav NASA označuje trosky družic Feng-jün, Iridium 33 a Kosmos 2251.

„Viníkem velkého počtu úlomků na oběžné dráze jsou hlavně dvě neblahé události z minulých let,“ uvedli američtí odborníci. Jde zejména o čínský meteorologický satelit Feng-jün, který Peking v roce 2007 záměrně sestřelil během testu svých kosmických zbraní. Zásah se povedl, ale družice se rozletěla na tisíce kousků různých velikostí, které obíhají kolem Země. O dva roky později se pak ruská kosmická loď Kosmos 2251 na oběžné dráze srazila s americkým komunikačním satelitem Iridium 33.

Veškeré manévry ISS, k nimž bylo z bezpečnostních důvodů nutno přikročit v roce 2012, souvisely podle NASA s následky těchto dvou kolizí. V březnu bylo přiblížení úlomků k vesmírné stanici tak náhlé, že se oběžnou dráhu ISS nepodařilo včas změnit. Posádka musela stanici vyklidit a uchýlila se do dopravního modulu Sojuz pro případ nutného návratu na Zemi. Úlomek naštěstí stanici minul.

Švýcaři pracují na kosmických "smetácích"

„Úlomky čínské, americké a ruské družice v příštích několika letech povedou k tomu, že ISS bude z bezpečnostních důvodů nucena stále častěji měnit výšku oběžné dráhy,“ uvedl NASA.

Kolem Země se odhadem pohybuje asi 12 500 kusů kosmického smetí rychlostí osm kilometrů za vteřinu. Ve švýcarských laboratořích se podle tamního tisku vyvíjejí malé satelity, které mají z okolí Země zbytky po vysloužilých raketách a družicích odklízet. Úlomky mají ve vysoké rychlosti zachycovat a doprovodit do zemské atmosféry, kde by předmět shořel.