Našli jste pod stromečkem dron? Pozor, nemůžete s ním létat všude

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Blesk/David Malík

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Drony jsou poslední roky technologickým hitem, který láká jak profesionály, tak spoustu nadšených amatérů. Je proto dost možné, že jste svůj vlastní dron letos našli pod stromečkem. Létání s ním ale není jen tak a vztahuje se k němu poměrně složitá legislavita. Na co si dát pozor?

Dron je označení pro širokou škálu létajících zařízení, které se dají ovládat na dálku nebo naprogramovat pro samostatný let. Využití nacházejí nejčastěji u bezpečnostních složek, záchranářů nebo v logistice. Pro podobné drony ale platí trochu jiná pravidla. V tomto článku se budeme věnovat dronům civilním.

Vše o dronech čtěte zde >>>

Civilní dron může být použit jednoduše jako hračka na létání. Nebo jako fotografické a kamerové příslušenství. Záleží jen na člověku, co ho napadne. Zařízení, které nepřesahuje hmotnost 20 kg, není letadlem. Dron proto spadá do kategorie bezpilotní systémy. 

Video placeholde
Lom Velká Amerika dronem • Jiří Liebreich

První věc, na kterou je třeba dát pozor, je licence. U dronů určených pro rekreačně sportovní účely, tedy těch malých „ke hraní“, žádnou licenci nepotřebujete. Pokud ale se svým bezpilotním systémem plánujete komerční aktivitu – například fotografování a následný prodej fotek, nebo má dron váhu nad 20 kg, pak už ano.

Povolení vydává Úřad pro civilní letectví. Testuje schopnost dron ovládat a znalost platné legislativy. V případě provozování komerční aktivity bez licence hrozí pokuta až pět milionů korun.

Zbytek textu čtěte zde >>>