Nechlubte se na sociálních sítích, mohou vás sledovat zloději

Zloděj, ilustrační foto

Zloděj, ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, Sedmicka

Každý desátý zloděj hledá svůj cíl pro vloupání na sociálních sítích. Stačí se pochlubit novou televizí, nebo počítačem, případně se chlubit zážitky z dovolené, a už můžete být vhodným cílem. Ukázal to unikátní průzkum mezi vězni odsouzenými za vloupání a krádeže, který v českých věznicích provedl Jablotron, výrobce zabezpečovací techniky.

„Průměrně zabezpečený byt otevřu do pěti minut,“ říká 82 % odsouzených pachatelů. Nejsnadnější cestou do objektů jsou přitom okna, která jsou často velmi slabě zabezpečená, případně rovnou otevřená. Vchodové dveře přichází na řadu, až když se vyčerpají snadnější alternativy, zpravidla pro zloděje představují delší zdržení.

Nejčastěji si zloději určují cíle podle tipů od známých, funguje i klasické sledování plné poštovní schránky při odjezdu na dovolenou nebo průběžné sledování zvyklostí obyvatel domu. Roste ale tipování prostřednictvím internetu. Aktuálně desetina zlodějů využívá sociálních sítí k tomu, aby si vybrala vhodný objekt k vyloupení. Od uživatelů sociálních sítí se zpravidla dozví, co všechno u nich doma mohou najít, kde bydlí, kdy chodí do práce, nebo kdy odjíždí na dovolenou.

Zloději přicházejí, když spíte

Pokud si říkáte, že nejlákavější úlovky pro zloděje v podobě drahého mobilu, tabletu a notebooku nosíte stále s sebou a doma už toho v době vaší nepřítomnosti zas tak moc nezbude, tak vězte, že 40 % zlodějů upřednostňuje vloupání uprostřed noci za přítomnosti spících majitelů objektu. Větší risk je protiváhou pro menší zabezpečení a přítomnost drahé mobilní techniky či šperků.

Chcete-li zloděje od záměru odradit, pořiďte si alarm, bezpečnostní dveře nebo psa. Výsledek nahrávající Jablotronu však trochu hatí zjištění, že dvě třetiny zlodějů pokračují v krádeži i za tónů houkajícího alarmu. Na hlášení alarmu je proto vhodné velmi rychle reagovat. Co je možná trochu překvapivé, že 80 % zlodějům při loupeži nijak nevadí přítomnost sousedů ve vedlejším domě.

Zdroj: Živě.cz