Nejbohatší fotbalová soutěž odstartovala

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/imago sportfotodienst

Anglická Premier League, nejbohatší fotbalová liga světa, v sobotu odstartovala další ročník. Představí se v něm i sedm Čechů. Pouliční nepokoje, které v minulých dnech otřásly Anglií, start soutěže nakonec téměř neovlivnily. Jediný zápas, který se neodehrál podle plánu, je duel Tottenhamu s Evertonem. Uskuteční se v náhradním termínu.

Anglická liga je považována za nejlepší fotbalovou soutěž světa. S tím souvisí i její ekonomická situace. Hlavním zdrojem příjmů Premier League je prodej televizních práv, jejichž cena rok od roku stoupá. Televizní stanice Sky Sports, která je držitelem práv, zaplatila koncem devadesátých let za pětiletý kontrakt přes 340 milionů liber. Při poslední dohodě, která zahrnuje vysílání soutěže v letech 2010 až 2013, už ale musela stejná stanice za tříletou smlouvu zaplatit téměř 1,8 miliardy liber (téměř 50 miliard korun).

Podobný zájem je o anglickou ligu také ve světě. Soutěž se vysílá na americkém i asijském kontinentu. Podle posledních údajů je Premier League nejsledovanější dlouhodobou soutěží ve světě. Každou sezonu sleduje průměrně 600 milionů diváků na celé planetě, čímž se nemůže chlubit žádná jiná soutěž s výjimkou jednorázových akcí typu olympijských her nebo mistrovství světa ve fotbale.
V poslední době roste popularita anglické ligy v Asii. Tam se vysílají zápasy v přímém přenosu a sledují je stamiliony lidí. I proto se mnoho týmů vydává před sezonou na asijská turné, která si rychle získala velkou oblibu.

Příjmy anglických klubů za sezonu 2009/2010Příjmy anglických klubů za sezonu 2009/2010 | Deloitte

 

Díky velké popularitě a souvisejícím příjmům z televizních práv i od sponzorů se anglická liga může pyšnit přízviskem „nejbohatší“ fotbalová soutěž světa. Kluby získávají každoročně nejvyšší příjmy. Všech 20 klubů dohromady každoročně vydělá kolem 2,5 miliardy liber (asi 69 miliard korun). To řadí Premier League podle společnosti Deloitte na čtvrté místo mezi všemi světovými dlouhodobými soutěžemi. Více peněz vydělávají jen kluby v amerických soutěžích NFL (americký fotbal), MLB (baseball) a NBA (basketbal).

Anglické kluby se pravidelně objevují i v seznamu nejvíce vydělávajících fotbalových týmů světa. V posledním vydání žebříčku, který každoročně zveřejňuje společnost Deloitte, bylo v první dvacítce sedm anglických týmů. Rovněž podle magazínu Forbes mají týmy Premier League nejvyšší hodnotu. Magazín letos zveřejnil seznam 20 nejhodnotnějších klubů. Také v tomto žebříčku se objevilo sedm týmů z Premier League.

Anglické kluby na přestupech nešetří

Anglické kluby před startem Premier League opět nešetřily. V létě utratily za přestupy stovky milionů eur – všech 20 klubů vydalo za nové hráče dohromady téměř 400 milionů eur (asi 9,7 miliardy korun). Nejaktivnější byl v tomto směru opět klub Manchester City. Jeho vedení utratilo za posily do nové sezony přes 70 milionů eur (asi 1,7 miliardy korun).

Nejdražší. Argentinský reprezentantSergio Agüero se stal nejdražším hráčemletní přestupové sezony v PremierLeague. Jeho příchod do ManchesteruCity přišel majitele klubu na miliardukorunNejdražší. Argentinský reprezentantSergio Agüero se stal nejdražším hráčemletní přestupové sezony v PremierLeague. Jeho příchod do ManchesteruCity přišel majitele klubu na miliardukorun | profimedia

Klub, jehož majitelem je arabský šejk Mansúr bin Zayed Al Nahyan, se netají vysokými ambicemi. Loni mu titul utekl, letos už se ale chce stát vládcem Premier League. Stejně jako v předchozích přestupových obdobích proto movitý vlastník nešetřil penězi. Do Manchesteru City tak přišel například Argentinec Sergio Agüero. Jeho přestup ze španělského Atlética Madrid přišel šejka na 45 milionů eur (asi jednu miliardu korun) a stal se letošním nejdražším letním transferem v Premier League.

Nezaháleli ani konkurenti. Přes 57 milionů eur utratily za hráče obhájce titulu Manchester United i Liverpool, který se ještě v loňské sezoně potácel na pokraji krachu. Nový majitel však převzal klub i s jeho dluhy a na přestupech nijak nešetřil. Přes 40 milionů eur vydal i další londýnský klub Chelsea. Nejméně z předních klubů utrácel Arsenal. Ten nakoupil hráče „jen“ za 26 milionů eur.

Opět platilo, že kluby mnohem více nakupovaly, než prodávaly, a tak se dostaly do červených čísel. Z 20 týmů jich jen osm utržilo z prodeje více peněz, než vydalo za nákupy. Nejvíce si polepšila Aston Villa, jež utratila 14,5 milionu eur, ale z prodeje hráčů získala téměř 41 milionů.

Z týmů, které by měly bojovat o čelo tabulky a pohárové příčky, zůstal v plusu jen Tottenham, byť nepatrně. Jeho účet za letní transfery je zhruba plus 4,6 milionu eur. Ostatní kluby se pohybují ve značných minusových hodnotách. Manchester City na přestupech „prodělal“ 53 milionů eur, Manchester United téměř 48 milionů. Liverpool je v minusu téměř o 55 milionů eur, Chelsea o 20 a Arsenal o 17 milionů eur.