Nejlepší koupání v okolí Varů? Jesenice, malé „moře“ u Chebu

Je daleko. Přes půl hodiny jízdy autem od Karlových Varů. Přesto ji čtenáři Sedmičky zvolili nejlepším místem pro koupání v kraji. Jesenice.

Koncem léta se většina přírodních koupališť v regionu může pochlubit už jen průměrným či rovnou mizerným vysvědčením od hygieniků. Horké a slunečné dny totiž udělají své. Někde se přemnoží sinice, jinde se objeví zákal či jiné druhy znečištění.
Chebského „moře“ se špatné hodnocení hygieniků obvykle netýká. Největší vodní plocha Karlovarského kraje si i v tropických dnech udržuje nezávadnou vodu s velmi nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů. A právě za čistou vodou a množstvím zábavy tam v létě přijíždějí tisíce rekreantů z celého kraje, ale i ze zahraničí. „Jezdíme sem už od komunistů. Švagr tady má chatu, tak ji v létě maximálně využíváme,“ usmívá se Martin Müller z Karlových Varů. Na Jesenici je spokojený. Oceňuje tam pestrou škálu možností, jak trávit volný čas. Na druhou stranu mu někdy vadí kvanta rekreantů. „Pokud si člověk chce odpočinout od lidí, tak tady nemá šanci,“ říká.

Ronak a Dřenice

Možností, kde se na dvanáct kilometrů dlouhé přehradě vykoupat, je dost. V návštěvnosti nicméně vedou pláže hotelu Ronak a městského koupaliště ve Dřenici. Obě leží na západním břehu přehrady a obě jsou snadno dostupné auty.
Koupaliště na Dřenici, u jehož vchodu je občerstvovací stánek s terasou, vyhledávají hlavně milovníci aktivního odpočinku u vody. Dřenice totiž kromě koupání nabízí možnost širokého sportovního vyžití. V oploceném areálu se nachází několik hřišť – tři beachvolejbalová, nohejbalová, na líný tenis, pétanque či badminton. Kapacita letního areálu činí pět set osob, vstupné je lidové. Dospělí platí třicet, děti deset korun, ti nejmenší mají vstup zdarma. A zdarma, tentokrát ovšem pro všechny, jsou i písčité pláže u Ronaku, jehož „hollywoodský“ podpis ve svahu na břehu je dobře viditelný z jeden kilometr dlouhé hráze přehrady. „V poslední době jsem tam byl dvakrát a bylo to super! Půjčili jsme si šlapadla, hráli stolní tenis, řádili ve vodě. Užil jsem si to jako malý kluk,“ směje se Michal Zajíček z Nejdku.
Koupání na Ronaku je oblíbené mimo jiné proto, že se tam návštěvníci pláže mají možnost kdykoliv osvěžit a dobře naobědvat. Do areálu s letní terasou navíc mohou lidé se psy na vodítku, což na městském koupališti ve Dřenici možné není. A ještě něco táhne návštěvníky právě tam. Živé rockové koncerty.

Červenec byl špatný

Přestože většina srpna byla slunečná a horká, provozovatelé velkých koupališť v regionu nejsou z výsledku letošní sezony dvakrát nadšení. Celková čísla sice ještě může vylepšit povedené babí léto v září, leckde už ale nevěří, že dosáhnou stejného výsledku jako vloni.
„Srpen je slunečný, a tak to teď u nás vypadá veseleji, ale předtím jsme měli doslova mizernou návštěvnost. Například vloni v červnu nás navštívilo zhruba sedm tisíc lidí, letos jen sedm set. To je velký rozdíl,“ vypočítává Daniel Mašek, správce městského koupaliště v Ostrově. Jak dodává, ostrovské koupaliště je letos zhruba na pětašedesáti procentech své loňské návštěvnosti.
Podobně hodnotí právě končící letní sezonu také v Karlových Varech – na Rolavě.
„Červen s červencem byly velmi slabé měsíce, naštěstí se povedl srpen. Ten byl krásný, a my tak měli slušnou návštěvnost. Ve srovnání s loňskem se ale celková návštěvnost snížila asi o dvacet procent,“ říká Simona Vránová, provozní rolavského areálu.
Větší propad návštěvnosti evidovali uprostřed prázdnin na koupališti Michal v Sokolově, které je známé čistou vodou a širokou nabídkou atrakcí.
„Sezonu ještě nemáme za definitivně uzavřenou, i když je pravda, že jakmile začne škola, lidé už přestávají chodit. V červnu a červenci letošního roku jsme u nás měli sedm tisíc návštěvníků. Jenže vloni ve stejném období jich bylo patnáct tisíc,“ poukazuje na rozdíly mezi roky 2008 a 2009 Karel Kotous, jednatel společnosti Koupaliště Michal.
Provozovatelé koupališť v kraji se shodují, že za slabší letní sezonu může především chladnější červen a deštivý červenec. „V červnu jsme kvůli špatnému počasí měli dvaadvacet dnů zavřeno. V předchozím roce jich bylo sedm. To je potom znát,“ říká Karel Kotous, který věří, že srpen statistická čísla na Michalu nakonec přece jenom vylepší.
Přestože za slabší sezonu u vodních ploch může především nepříznivé počasí, které je pro koupaliště pod širým nebem klíčové, z úst několika provozovatelů zaznělo ještě jedno slovo – krize. „To víte, zkrachovaly tady porcelánky a lidé se bojí nejistoty. Je to znát, že šetří. Třeba na pivu,“ postřehla na Rolavě Simona Vránová.

Nejlepší koupání v regionu:

JESENICE – přehrada Jesenice leží na východním okraji Chebu. Rozlohou jde o největší vodní plochu na celém území západních Čech. Napuštěna byla v první polovině šedesátých let minulého století jako obří zásobník vody pro Chebsko a Sokolovsko a ihned také začala plnit funkci rekreační. V létě je nejnavštěvovanějším místem na Chebsku.
ROLAVA – oblíbené přírodní koupaliště na okraji Karlových Varů. Koupaliště je přístupné stále. Psi na Rolavu nesmí, výhodou je bezplatný vstup. Prostor k vodním radovánkám tam dostávají hlavně malé děti, které mají k dispozici čtyřproudou skluzavku do vody. Koupaliště s bruslařskou dráhou.
BÍLÁ VODA – koupaliště v Chodově. Písečná pláž, průzračná voda, prolézačka pro děti. Výhled na industriální okolí, jinak ale klid. V okolí je dostatek cyklistických stezek.
LESÍK – vyhřátá voda, travnaté pláže, restaurace i víkendové zábavy. To je rybník ruského majitele u Nejdku.
OSTROV – až patnáct set lidí se může slunit na terase a loukách ostrovského koupaliště. To jim nabízí hned tři bazény, z nichž první je určen dospělým a plavcům, další dva dětem. Hlavní atrakcí koupaliště je tobogan, nově vybavený semaforem. Cesta do bazénu po něm trvá šestadvacet vteřin.
THERMAL – přestože tam obyvatelé Karlových Varů chodí minimálně, nabízí známý bazén u hotelu koupání s výhledem na městské centrum.
MICHAL – sokolovské koupaliště s kvalitním zázemím, čistou vodou a řadou atrakcí, například jedním z nejdelších toboganů v Česku. Zatímco na toboganu či vodních skákadlech se vyřádí hlavně ti starší, rodiče malých dětí oceňují skluzavky a hřiště.