Nejstarší Američan má bratříčka

Nejstarší Američan má bratříčka

Nejstarší Američan má bratříčka

(VIDEO) Nález velmi staré lidské čelisti nutí indiány znovu vykopat válečnou sekyru.

V roce 1996 byla objevena jedna z nejstarších a nejúplnějších lidských koster na americkém kontinentě. Vědci se o ni prali s indiány deset let, aby ji mohli zkoumat. Teď byly v místě nálezu objeveny další lidské kosti a bitva propuká nanovo.

Dva kluci, kteří se courali po břehu řeky Columbia poblíž amerického Kennewicku a sledovali závody motorových člunů, narazili v mělké vodě na lidskou lebku. Počáteční zděšení, že našli oběť vraždy, rychle pominulo, když se ukázalo, že majitel lebky zemřel před 9 200 roky.

9 200 let straá lebka9 200 let straá lebka9 200 let straá lebka

Archeologové byli unešeni dokonalým stavem kostí. Ze všeho nejvíce je fascinovala lebka. Tvarem vůbec neodpovídala lebkám předků dnešních indiánů. Proporcemi se nápadně podobala lebkám Evropanů. Někteří archeologové dokonce přispěchali s teorií, podle které patřil „Kennewický muž“ k potomkům imigrantů z Evropy. Ti měli přijít do Nového světa nikoli z Asie přes pevninský most Beringie, ale přes Atlantik z Pyrenejského poloostrova a měli patřit k tzv. solutréenské kultuře. Před 12 000 lety panovala doba ledová a severní Atlantik zamrzal na podstatnou část roku. Lidé mohli přejít po souvislém ledu z Evropy až do Ameriky. Když pak přišli předci indiánů z Asie, vypukla mezi oběma etniky zuřivá válka. Předci indiánů v ní měli navrch a protivníky vyhubili.

Ostatně i kostra muže k Kennewicku vypovídá o velmi rušném životě plném bojů. Například v pánvi měl stále zabodnutý zbytek hrotu z oštěpu. Neklamné stopy po zhojení dokazovaly, že muž toto těžké zranění přežil. Někteří archeologové a antropologové však evropský původ muže z Kennewicku odmítají a dávají ho do souvislosti s Ainy, kteří byli původními obyvateli Japonského souostroví.

Rekonstrukce obličeje Kennewického mužRekonstrukce obličeje Kennewického mužRekonstrukce obličeje Kennewického muže

Bitva a právo na výzkum

Podrobnějšímu výzkumu ostatků Kennewického muže se postavili do cesty místní indiánské kmeny. Podle platných amerických zákonů mají původní obyvatelé Severní Ameriky nárok na všechny lidské ostatky a předměty z předkolumbovských dob, se kterými prokážou „kulturní spojitost“. Indiáni prohlásili Kennewického muže za svého přímého předka a chtěli ho neprodleně pohřbít. Tím by byla kostra pro vědu nenávratně ztracena. Vědci namítali, že evropské rysy lebky zakládají důvodné podezření, že Kennewický muž nebyl předkem současných indiánů a ti na něj tudíž žádný nárok nemají. Po deseti letech soudních sporů dal Nejvyšší soud zapravdu vědcům.

Kennewický muž

Na sklonku října 2011 byla nedaleko nálezu Kennewického muže objevena velmi stará lidská čelist. Zatím není jisté, zda patřila současníkovi jednoho z nejstarších Američanů. Vzhledem k tomu, že Kennewický muž byl zcela jistě cíleně pohřben, nelze vyloučit, že se v okolí jeho hrobu nachází pohřebiště záhadných pravěkých obyvatel Ameriky.

Indiánské kmeny se opět pokoušejí nově objevené lidské ostatky získat a pohřbít, jak jim to velí jejich víra. Můžeme očekávat, že se Kennewický muž a jeho „bratříček“ opět ocitnou uprostřed zuřivé palby. Tentokrát kolem nich nebudou svištět šípy a oštěpy, ale paragrafy.