Německé vánoční trhy: „svařák“ i nejvyšší katedrála

Na stánky rozprostřené na norimberském náměstí Hauptmarkt shlíží fasáda mariánského kostela založeného Karlem IV.

Na stánky rozprostřené na norimberském náměstí Hauptmarkt shlíží fasáda mariánského kostela založeného Karlem IV. Zdroj: Tourismus Nuernberg

Svařené víno, punč, pražené kaštany a mandle a podle regionální tradice třeba klobása či perník: základní „ingredience“ se na německých předvánočních trzích příliš nemění. Přece ale nejsou jeden jako druhý: adventní (vánoční) trhy se skoro vždy konají na prestižních místech v historických jádrech měst a jejich návštěva může sloužit i jako inspirace na prohlídku míst, kam by vás jinak možná nenapadlo se vypravit.

Čím historicky silnější vliv katolické církve, tím větší a tradičnější vánoční trhy. A také čím blíže za hranicemi, tím více češtiny v předvánočních německých městech uslyšíte. Když tyto dvě rovnice spojíte, logicky vychází, že nejvíce Čechů vyráží do bavorského pohraničí. To ovšem v žádném případě neznamená, že byste nad bavorskými trhy kousek za českými hranicemi měli ohrnovat nos, naopak. Vedle adventní atmosféry nabízejí některá bavorská města i zajímavé spojky do českých dějin.

Židovské ghetto a knížecí křest

Norimberský Christkindlmarkt sám sebe pasuje na nejtradičnější a snad také nejnavštěvovanější německý adventní trh – prý se tam každoročně zastaví neuvěřitelných 2,5 milionu návštěvníků. Hlavní „akce“ se odehrává na náměstí Hauptmarkt v srdci starého města, které je v adventním čase zaplněné stánky do posledního místečka. Slavný kostel Frauenkirche, jehož průčelí rámuje východní stranu náměstí, nařídil roku 1352 postavit Karel IV.; už méně slavný (alespoň z českého pohledu) je ale fakt, že se tak stalo po krvavém zničení židovského ghetta, které proběhlo o několik let dříve – se schválením téhož panovníka. Přijďte se na norimberský Hauptmarkt podívat v poledne, kdy se dávají do pohybu figurky na orloji. Na konci ceremonie kurfiřti symbolicky vzdávají hold sedícímu Karlovi IV. – tomu Karlovi, jehož postava se vám po návštěvě Norimberka možná bude zdát o něco rozporuplnější než dříve.

Regensburg, kde předvánoční radovánky najdete například na náměstí Neupfarrplatz, hrál významnou roli v raných českých dějináchRegensburg, kde předvánoční radovánky najdete například na náměstí Neupfarrplatz, hrál významnou roli v raných českých dějinách | Regensburg TourismusRegensburg, kde předvánoční radovánky najdete například na náměstí Neupfarrplatz, hrál významnou roli v raných českých dějinách

To nepříliš vzdálený Regensburg (Řezno) taková historická dilemata nenabízí a navíc atmosféra nádherného starobylého města, proslulého prastarým Kamenným mostem přes Dunaj a jedinečnými věžovými domy, je přece jen o něco komornější. I tady se ale najde důležitá „česká stopa“: na vcelku nenápadném kostele sv. Jana vedle katedrály totiž objevíte nedávno zřízenou pamětní desku, která konstatuje, i v češtině, že právě zde bylo v roce 845 pokřtěno 14 českých knížat.

Vánoční trhy v Regensburgu bývají hodnotitelskými komisemi (ano, i to existuje!) pravidelně označovány jako jedny z nejlepších. Zajděte na Neupfarrplatz, zhruba deset minut pěšky od dómu, a pokud si chcete odpočinout od občasných kýčů, tak ať vaše kroky vedou na náměstí Haidplatz kousek od radnice. Tady „burácí“ trh uměleckých řemesel a spolky místních kumštýřů si dávají hodně záležet, aby mezi sebe nepustily kdejaký šunt.

V renesančním městě

Vzdálenější Augsburg, položený asi 50 kilometrů od Mnichova, je navštěvovaný mnohem méně. Také zde se adventní stánky najdou přímo v centru, na Radničním náměstí (Rathausplatz). Kulisy to jsou ale docela jiné, Augsburg stál na vrcholu bohatství a slávy v době před třicetiletou válkou a nejvýznamnější budovy města jsou proto renesanční. Italský vliv je tu znát i v zimě – ne nadarmo se Augsburgu někdy říká „nejsevernější italské město“. Za hospodářským rozvojem Augsburgu v 16. století stál mocný rod Fuggerů, který obchodem a bankovním byznysem nabyl takového bohatství, že si od něj půjčovali peníze panovníci a vládci z celé Evropy. Fuggerové ale mysleli i na potřebné a jedinečným dokladem toho je Fuggerei, nejstarší dochované sociální sídliště světa. Koncept funguje dodnes (něco přes stovku většinou starších obyvatel Augsburgu žije dnes ve Fuggerei za nájem 0,88 eura ročně), a pokud budete chtít na chvíli vypadnout z předvánočního běsnění, tak Fuggerei je tím pravým místem. Jakmile projdete vstupní branou a octnete se mezi řadami identických jednopatrových, žlutě natřených domků, budete si rázem připadat jako v jiném světě.

Renesanční siluety věže Perlachturm (vlevo) a radnice dodávají vánočnímu trhu na Radničním náměstí v Augsburgu italský rázRenesanční siluety věže Perlachturm (vlevo) a radnice dodávají vánočnímu trhu na Radničním náměstí v Augsburgu italský ráz | Augsburg TourismusRenesanční siluety věže Perlachturm (vlevo) a radnice dodávají vánočnímu trhu na Radničním náměstí v Augsburgu italský ráz

Stín nejvyšší katedrály

Při pohledu z nejvyšší kostelní věže světa vám budou adventní stánky dole na náměstí nejspíš připadat jako dětské hračky. Něco takového si můžete dopřát v Ulmu v Bádensku-Württembersku a cifry to jsou úctyhodné: jediná věž ulmské katedrály se tyčí do výšky 161 metrů, po schodech můžete vystoupat až na úroveň 143 metrů nad dlažbou. Ovšem musíte si to zasloužit, schodů je více než 750 a nahoře bývá nejen v zimě pěkně větrno.

Ulmský adventní trh je spíše komorní, ale denně se tu konají, zpravidla kolem 18. hodiny, živá hudební vystoupení; místní spolky zazpívají nejčastěji vánoční písně a své místo má i dechovka. A pokud tohle není zrovna vaše káva, tak se pusťte o pár metrů dál do takzvané Rybářské čtvrti (Fischerviertel), kde se starobylé hrázděné domy až nebezpečně naklánějí nad říčku Blau. Ne nadarmo se nejznámější z nich jmenuje Schiefes Haus, tedy Šikmý dům. Autor je publicista

V Pasově (Passau), „městě tří řek“, dominuje vánočnímu tržišti monumentální průčelí barokního dómuV Pasově (Passau), „městě tří řek“, dominuje vánočnímu tržišti monumentální průčelí barokního dómu | Germany TravelV Pasově (Passau), „městě tří řek“, dominuje vánočnímu tržišti monumentální průčelí barokního dómu

Užitečné informace

Vyčerpávající přehled německých adventních (vánočních) trhů najdete na stránkách weihnachtsmarkt-deutschland. de; detaily pak na webových stránkách jednotlivých měst – například augsburg.de, ulm.de a tak dále.

Doprava Obejdete-li se bez auta, tak rychlé spojení z Čech do Německa, v řadě případů přímé nebo s jedním přestupem, nabízejí německé železnice (Deutsche Bahn). Spojení zjistíte a jízdenky koupíte na adrese bahn.de.

Kdy vyrazit Zkuste se vyhnout sobotám a nedělím, kdy na trzích bývá beznadějně přeplněno. Nebo vyrazte alespoň dopoledne, kdy je volněji; většina trhů začíná kolem desáté hodiny.