Německo přezkoumá, zda svoboda projevu platí i pro nenávistné komentáře

Ilustrační foto uprchlíků

Ilustrační foto uprchlíků Zdroj: ctk/ap

Facebook přislíbil, že začne rychleji odstraňovat nenávistné komentáře v německé mutaci této sociální sítě. Reaguje tak na výzvu spolkového ministra vnitra Heika Maase. Ten navíc ustanoví pracovní skupinu, která má posoudit, do jaké míry se svoboda projevu vztahuje i na rozdmýchávání zášti vůči běžencům.

„Pokud lidé pod svým pravým jménem vyvolávají na internetu nenávist vůči ostatním, zasáhnout musí nejen vláda, ale i samotný Facebook,“ uvedla podle WSJ německá kancléřka Angela Merkelová.

Největší sociální síť světa přiznává, že její systém nahlašování a odstraňování potenciálně závadného obsahu „funguje velmi efektivně, ale ne stoprocentně.“

Začne proto spolupracovat s německou neziskovou organizací FSM zaměřenou na dobrovolné monitorování nevhodného multimediálního obsahu a shromažďování stížností.

Zástupci Facebooku se také stanou součástí pracovní skupiny ministerstva vnitra, která posoudí, do jaké míry lze v debatách na internetu uplatňovat princip svobody projevu. „Má za úkol jasněji vymezit nezákonný obsah a zasadit se o to, aby byl odstraňován rychleji než dosud,“ uvedl ministr vnitra Heiko Maas.

V Německu je podobně jako v Česku vyvolávání nenávisti trestné. Tomu, kdo by veřejně podněcoval k nenávisti či vyzýval k násilí vůči skupině obyvatel na základě jejího etnického původu či vyznávaného náboženství, hrozí až tři roky vězení. Za popírání holokaustu dokonce pět let.

Nevhodné projevy na internetu řeší také česká policie
Již několik měsíců přijímají čeští policisté podněty, které na nevhodné příspěvky v souvislosti s uprchlickou krizí upozorňují. Za poslední dva měsíce přijali více než sedmdesát oznámení, která pečlivě prověřili a prověřují. Necelých třicet oznámení již bylo ukončeno s tím, že nebyl spáchán žádný trestný čin, ani přestupek.
Deset oznámení odkazovalo na stránky, či obsah stránek, který je již předmětem konkrétního trestního řízení. V několika případech nevedlo oznámení k zahájení trestního řízení, ale jako poznatek, který kriminalisté rozpracovávají, a může v dohledné době vést k dalšímu trestnímu řízení.
Ve valné většině však prověření neumožnilo obvinit konkrétní osobu z trestného činu. Některá vyjádření jsou velmi kontroverzní a za hranou slušného chování, ale nenaplňují skutkovou podstatu některého z trestných činů. Do velké míry si pisatelé těchto extrémních vyjádření dopředu velmi dobře rozmyslí přesný obsah sdělení. Sice je mnohdy velmi provokativní, ale neumožňoval trestní stíhání.
Jedná se například o vyjádření, která jsou díky historickým konotacím velmi zavádějící, ale při faktickém posouzení nelze někoho za tato vyjádření trestně stíhat.
V případě, že bude pachatel trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, či z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod odsouzen, hrozí mu až tříletý trest odnětí svobody.