Netopýří let může být inspirací pro létající vozidla

netopýři, ilustrační foto

netopýři, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Zvláštní technika letu, při kterém netopýři skládají svá křídla, by mohla být vzorem při stavbě malých létajících vozů.

Zvířata odedávna sloužila lidem jako vzor. Dříve se lidé zaměřovali především na vlastnosti určitých zvířat (silný jako lev), které se pak snažili vypěstovat sami u sebe. Nyní však pozorování zvířat přináší pokroky v mnoha různých sférách. Člověk dlouhodobým sledováním objevuje u zvířat jedinečné prvky chování, které se pak snaží využít například při stavbě strojů.

Občas se takový poznatek objeví naprosto nečekaně. Tak tomu bylo i u studie z univerzity Brown, kde vědci studovali let netopýrů. Původní studie z roku 2010 se zabývala pouze změnami pohybu křídel napříč různými druhy, které se od sebe liší především velikostí. Během analýzy dat však výzkumný tým zaujala stavba netopýřího křídla, a proto se vědci rozhodli blíže prostudovat techniku jejich letu. Výsledky studie vědce překvapily, prokázaly totiž úspornost netopýřího letu.

Úsporní netopýři

Netopýři jsou jedinými savci, kteří dokážou létat (s nimi ještě druhý podřád letounů, kaloni). Umožňují jim to silná křídla vyvinutá z předních končetin. Právě tato křídla, která jsou svalnatá a relativně těžká, dokážou netopýři za letu efektivně skládat a tím šetřit energii.

Vědci nafotili tisíc snímků letu 27 netopýrů. Šest druhů netopýrů bylo sledováno během pěti zkoušek v různých podmínkách (např. v aerodynamickém tunelu) a byla u nich měřena intenzita a rozsah mávání (frekvence a hloubka promáchnutí). Vědci také zaznamenávali rozložení hmoty během letu a jejich pohyb.

Zachycený let netopýra. Vědci ze získaných dat vytvořili model jeho letu

Nasbíraná data umožnila vytvořit model netopýra. Ukázalo se, že netopýři během letu stahují křídla k tělu, a to ve chvíli, kdy je vytahují nad sebe. Vědci na modelu otestovali energetický výdej při klasickém letu, během něhož zůstávají křídla natažená a výdej netopýřího letu. Z výsledků je patrné, že ačkoli je i složení křídel určitým způsobem energeticky náročné, dokážou netopýři tímto stylem letu ušetřit až o 35 procent energie více než při běžném letu.

Vědci byli zaskočeni, do jaké míry jsou tato zvířata schopna uspořit energie. Celý výzkum byl financován výzkumnou částí letectva USA. Vědecký tým by rád využil poznatky studie při stavbě malého létajícího vozu. Vědci se domnívají, že takový letoun s těžšími křídly, který by dokázal ušetřit při letu dostatek energie, by byl výhodný zejména kvůli delším misím.

Netopýr, medúza, blecha

Není to však jen netopýr, který se pravděpodobně stane díky svému letu vzorem při stavbě stroje. Nedávno jsme psali o robotovi, který svým tvarem a pohybem kopíruje medúzu a je poháněný vodíkem.

Mezi vzory robotů se však řadí i například blecha. Její schopnost vysokého skoku byla inspirací při vytvoření malého odolného robota určeného k vojenským misím.