Neutrina z CERNu znovu létala nadsvětelnou rychlostí

Události v CERNu

Události v CERNu

Tým expertů ze švýcarského CERNu, který stojí za zářijovým zjištěním, že neutrina mohou cestovat rychleji než světlo, provedl nedávno druhé a ještě propracovanější měření. Přesto se opět setkal se stejným výsledkem. Pokud tyto výsledky potvrdí ještě dodatečné testy, může dojít až ke zboření jednoho ze základních principů moderní fyziky, který tvrdí, že rychlosti světla se lze maximálně přiblížit, nikoliv jí překonat.

Kritici zářijových výsledků tvrdili, že použité dlouhé toky neutrin mohly ovlivnit test. Počáteční série experimentů, zahrnující 16 tisíc samostatných měření, rozložených do tří let, zjistila, že neutrina dolétla do Itálie o 60 nanosekund rychleji než světlo, i po započítání statistické odchylky. Při opakování testů na stejné trase mezi laboratoří u Ženevy a 730 kilometrů vzdáleném Gran Sasso v Itálii, byly proto použity mnohem kratší svazky paprsků.

Myšlenka, že žádná částice nemůže ve vakuu překročit rychlost světla, tvoří základní stavební kameny moderní fyziky. S touto teorií přišel v polovině 19. století fyzik James Clerk Maxwell. Jeho teorii později rozpracoval Albert Einstein, který ji začlenil do své teorie speciální relativity.

Nadsvětelnou rychlost neutrin musejí potvrdit i testy z jiných zemí

První zprávy o tom, že neutrina jsou rychlejší než světlo vyvolaly poprask na celém světě. Chyby v měření v důsledku délky toku neutrin, mohou být však jen jednou z příčin takto šokujícího zjištění. Podle vědců je nutné je probrat jednu po druhé a všechny je postupně vyloučit.

Události v CERNuUdálosti v CERNu

„Tato měření by mohla mít dopad na velkou oblast poznání o fyzice, proto vyžadují ten nejvyšší stupeň kontroly. Nové měření, a to i díky speciálně upravenému paprsku je důležitým testem pravdivosti prvních šokujících výsledků. Konečné slovo ale patrně řeknou až další měření v jiných částech světa,“ řekl Fernando Ferroni, prezident italského institutu pro jadernou fyziku.

Tato dodatečná měření mohou ale trvat o mnoho déle, protože jen málo vědeckých zařízení na světě má detektory k zachycení neutrin, částic které s hmotou reagují velmi zřídka.

Příští rok budou týmy v italském Gran Sasso pracovat na dalších dvou experimentech, nazvaných Borexino a Ikarus. Mělo by jít o křížové testy letošních výsledků. Další testování by mělo proběhnout ve spolupráci USA a Japonska.