Nevíme, jak správně zapomínat, přiznal Google

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: meneame, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Internetový gigant Google má problémy s vyřizováním žádostí o vymazávání odkazů. Dodržování „práva na zapomnění“, které mu letos v květnu nařídil Evropský soudní dvůr, se snaží dodržovat. Někdy ale nelze přesně určit identitu žadatele a navíc přicházejí i žádosti s „chybnými a neúplnými formacemi“. Vyplývá to z dopisu, který zaslal do Evropské komise Peter Fleischer, pověřenec Googlu pro globální soukromí.

„I když nám žadatel zašle přesné informace, může z pochopitelných důvodů vypustit fakta, která nesvědčí v jeho prospěch,“ argumentuje Fleischer v dopise, který je odpovědí na 26 dotazů pracovní skupiny, v níž zasedají členové národních úřadů pro ochranu informací členských zemí EU.

Fleischer také uvádí, že se může jednat o žadatele, který vede volební kampaň a chce tak z vyhledávače Googlu odstranit odkazy na nepříjemné informace, na něž má ovšem veřejnost nárok. Některé žádosti jsou pak zcela zmatečné a obsahují webové adresy s informacemi o osobách, které mají například jen stejné jméno se stěžovatelem.

91 tisíc žádostí o výmaz

K polovině července internetová firma prostřednictvím svého webového formuláře obdržela 91 tisíc žádostí o výmaz odkazů, které Google zobrazí ve svém vyhledávači textu, obrázků nebo zpráv. Odkazy se týkají celkem 328 tisíc URL, tedy adres webových stránek.

Nejvíce žádostí je z Francie, Německa a Velké Británie. Informace o Česku chybí, protože Google zveřejnil jen první šestici zemí. Celkem 53 procent žádostí internetový gigant vyřídil kladně, třetinu zamítl a u ostatních si vyžádal doplňující informace.