Nová rodina v zoo: Padang a Mawar Orangutanovi

Bude rodinka orangutanů Padanga a Mawat slavná jako gorily Richard a Kijivu?

Gorilí rodinku, žijící v pražské zoo zná každý. Teď Richardovi, jeho družkám i třem mláďatům roste velká konkurence. Chovatelé dávají dohromady novou orangutaní rodinu.

V pavilonu indonéské džungle přibyl mladý orangutaní samec. Dvanáctiletý Padang.

„Pady, good boy, Pady, pojď ven,“ láká do výběhu zrzavého lidoopa chovatelka Denisa Ryšková. „Pojď ven, neboj se“.

Marně. Padang dělá, že je hluchý. Hluboko uvnitř pavilonu se ukrývá v malé ložnici, leží v koutě a přes hlavu má přetaženou deku.

Pady se zatím rozkoukává

Ven ho nevyláká ani jeho nový spolubydlící, zvědavý gibon, který vběhl do ložnice a po chvíli se vrací s ukradenou hruškou.

„Pady se u nás teprve rozkoukává, ale giboni si na něj zvykli rychle, ti už mu skáčou po hlavě,“ omlouvá svého nového zrzavého svěřence Ryšková. Pady je poprvé po dvanácti letech sám, v cizím prostředí, kde si musí zvykat na nové ošetřovatele i na jiné krmení.

„Včera jsme měli opačný problém, seděl venku a nechtěl jít dovnitř ani na noc. Museli jsme ho dovnitř pracně zahánět,“ říká Ryšková.

Z jídla, které dostává, je ale nadšený. Vařená rýže nahradila zeleninu, na kterou byl zvyklý z Chesteru. Rýži ve čtyřech kilech krmení, které denně spořádá, doplňuje pořádná porce ovoce a zeleniny.

Mladý Angličan z Chesteru

Dvanáctiletý samec orangutana Padang zvaný Pady přijel do Prahy ve čtvrtek 28. října z britského Chesteru. V pražské zoo se stane základem nového chovného páru.

S budoucí partnerkou Mawar, která tlupu ještě rozšíří, nahradí současnou dvojici orangutanů sumaterských – samce Kamu a samici Upitu. Ti již nemají společně šanci na další rozmnožení.

Samička Mawar přicestuje ze zoo na ostrově Jersey, který leží mezi Francií a Británií v Lamanšském průlivu, do konce roku. Místo ní tam odcestuje samice Upitu, která má šanci s tamním samcem na další mladé.

Mawar se do pražské zoo nastěhuje i se svým pětiletým synem Gampou. „Vytvoříme novou rodinu a až za dva tři roky odcestuje Gampa někam do světa, bude velká šance na mladé,“ vysvětluje Ryšková.

Zoo totiž má s rodinkou velké plány. Pokud si Padang s Mawar padnou do oka, je u nich velká šance na mláďata. A malý orangutan by do pavilonu indonéské džungle mohl přilákat davy návštěvníků, podobné, jaké míří za malými gorilami Mojou, Tatu a Kibiri.

„Zatím je ale ještě předčasné odhadovat, kdy by se Pražané mohli dočkat nových přírůstků,“ říká mluvčí zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Nepopírá, že by se všem v zoo líbilo, kdyby po indonéské džungli poskakovalo co nejvíce malých orangutanů, stejně jako je to v pavilonu goril. I sem přijel před šesti lety nový samec a dnes jsou jeho tři děti největším lákadlem zahrady.

Upitu zamíří na Jersey, Kama na výminek

Na Jersey místo Mawar odcestuje samice Upitu, ta má se současným pánem indonéské džungle Kamou dva syny, kteří jsou v současnosti v bratislavské zoo.

Naopak samec Kama se odstěhuje jen o ložnici vedle. Zoo už mu chystá v pavilonu důstojný výminek. Není divu. Patří totiž k legendám pražské zahrady.

Byl prvním orangutanem narozeným v Československu a mezi nejtradovanější historky patří i věčná Kamova zamilovanost do jeho ošetřovatelek.

Hrabáč kapský a živý betlém

Padang není jediným podzimním přírůstkem v zahradě.

„Prakticky denně přibude do zoo nějaké zvíře. K těm nejzajímavějším patří sameček hrabáče kapského, který bude partnerem populární samičky Kvídy,“ vysvětluje Ptačinská Jirátová.

V zoo se letos chystají velkolepé oslavy Vánoc. Poprvé se zde rozsvítí vánoční strom a nebude chybět ani živý betlém.