Nová stezka poučí o nebezpečí radonu

Město Jáchymov vstupuje do své 105. lázeňské sezony. Vůbec poprvé po unikátní stezce.

Úterý 10. května se zapsalo do historie nejen města Jáchymov, ale i celého Karlovarského kraje. Státní úřad pro jadernou bezpečnost otevřel ve městě ve spolupráci s radnicí první naučnou radonovou stezku na světě. Město, kde se prolíná hornická minulost s lázeňskou přítomností, tak turistům nabízí nové lákadlo.
„Myšlenkou vybudovat radonovou naučnou stezku jsme se začali zabývat v polovině roku 2009. Od prvního okamžiku nám bylo jasné, že tato stezka musí vzniknout jedině v Jáchymově. Ve městě, které si s přírodní radioaktivitou spojujeme už více než sto let,“ vysvětlil výzkumník a spoluautor stezky Martin Jiránek.
Trasa Radonové stezky začíná u královské mincovny, vybudované Ferdinandem I. Od této budovy, ve které je od roku 2005 muzeum, směřuje k nejstaršímu z jáchymovských dolů na stříbro z roku 1529. Od legendární Svornosti, kde se ve 20. století těžil uran, pokračuje stezka až k jámě Josef, potom přes Slovany a kolem Špitálního kostelíku až na Kaštanovou alej. Tři kilometry dlouhá stezka končí nad hotelem Radium Palace.
„Na trase je devět tabulí s odbornými texty. Mimo jiné popisují neblahý vliv radonu na lidský organizmus, způsoby jeho měření či možnosti ozdravných opatření,“ popisuje Rostislav Grulich, starosta Jáchymova.
Autoři unikátní radonové stezky se snažili vytvořit takové informační tabule, které se přihlásí k jáchymovskému odkazu. Současně ale mají upozornit na skutečnost, že radon v domech je druhou nejvýznamnější příčinou vzniku rakoviny plic. „Uvědomujeme si, že ne všechny stavební zásahy, provedené v Jáchymově v minulých letech v rámci protiradonových úprav, byly šťastné. Doufáme proto, že v návštěvnících města i v jeho obyvatelích probudí stezka nový zájem o radon a možnosti ochrany staveb proti němu,“ doplnila Kateřina Rovenská, členka radonové expertní skupiny ve Státním ústavu radiační ochrany.