Nové křídlo Průmyslového paláce bude dvojčetem toho starého

Nevzhledný stan na místě vyhořelého křídla Průmyslového paláce nahradí dostavba podle plánů architektů ze studia Jakuba Ciglera.

Jako by se Výstaviště vrátilo o sto let zpět, do časů kdy byla ocel „módním“ stavebním materiálem. Architekt Jakub Cigler chce při dostavbě Průmyslového paláce použít právě technologie používané v době jeho vzniku. „Hodláme mu vrátit původní krásu,“ říká Cigler.

Konstrukce budou opět nýtované, což se už v dnešní době nedělá. „Je to hlavně proto, že svařování má větší pevnost,“ vysvětluje. Nýtovanou konstrukci je ale možné objednat a nechat vyrobit u specialistů. „Použijeme kvalitnější ocel než stavitelé před 120 lety. Díky tomu dodržíme dnešní přísnější normy,“ říká Cigler.

Jeho studio Cigler Marani Architects nejen dostaví křídlo, které shořelo 16. října 2008 od zapnutého vařiče, ale upraví i další části paláce a jeho okolí.

Zmizí všechny přístavby

Architekt se chystá celý Průmyslový palác očistit od pozdějších nánosů a přístaveb, které vznikly především v 50. letech minulého století.

Tehdy se z objektu postaveného pro veletrhy a výstavy stal Sjezdový palác pro schůze organizací více či méně spjatých s komunistickým režimem.

Plány počítají také se vznikem podchodu pod střední částí Průmyslového paláce, který by měl usnadnit pohyb návštěvníků holešovického Výstaviště mezi jeho dolní a horní částí. Podle náměstka primátora Milana Richtra by mohl být palác kompletní zhruba do dvou let.

Pro vstupenku pod zem

Do podzemí chce Jakub Cigler po vzoru pařížského Louvru umístit zázemí paláce.

„Tam jsou také prodejny vstupenek, šatny a sociální zařízení skryté pod povrchem,“ podotýká architekt.

Z podchodu budou lidé vcházet přímo do Průmyslového paláce či pokračovat směrem ke Křižíkově fontáně. Pod palácem by mohla vzniknout výstavní hala, kterou město v areálu dlouhodobě plánuje.
Kromě toho Ciglerův vítězný projekt doporučuje rovněž rozšíření parku a propojení Výstaviště se sousedící Stromovkou.

„Jisté je, že Praha nechá postavit repliku Průmyslového paláce a podchod. O uskutečnění dalších částí návrhu rozhodnou především peníze,“ upřesňuje náměstek Milan Richter.

Návrh pamatuje i na velkou vodu, která většinu areálu zaplavila v roce 2002. „Holešovice jsou nově proti povodni chráněné, navíc ve spodních prostorách Výstaviště nebude nic, co by mohla voda poškodit,“ vysvětluje Cigler.

Návrh se líbí

Projekt se líbí i odborníkům. „Mně připadá výborný. Jde o pokus o přesnou kopii, což je zde žádoucí,“ hodnotí Ciglerův návrh historik architektury Zdeněk Lukeš s tím, že totiž volí technologii nýtované železné konstrukce, což je z restaurátorského hlediska správné.

Navíc se podle Lukeše zabývá i širšími souvislostmi a pro podchod nabízí architektonicky velkorysé a zajímavé řešení, včetně nových expozičních prostor.

„Oceňuji, že stavbu paláce zbavuje ošklivých dobových přístavků z 50. let a vrací mu původní podobu,“ dodává Lukeš.

Cena? Asi 1,5 miliardy

Architekt Jakub Cigler je autorem řady staveb v metropoli. Jeho ateliér navrhl například rekonstrukci holešovického pivovaru, chodovský The Park a Luxembourg Plaza na Žižkově. Je také autorem úpravy Václavského náměstí či Copa Centra za obchodním domem My.

Ciglerův návrh už dříve doporučila komise, která posuzovala jedenáct návrhů přihlášených do soutěže. Podle advokátní kanceláře Kříž a Bělina, která na výběrové řízení dohlížela, přišlo dvanáct projektů. Jeden ale až po termínu uzávěrky, a proto nebyl hodnocený.

Jakub Cigler dostane jako vítěz soutěže, kterou Praha vyhlásila na začátku března, odměnu 600 tisíc korun. Architekti na druhém a třetím místě získají 400 tisíc a 200 tisíc korun.

Vystavené návrhy

Všech dvanáct návrhů si mohou Pražané prohlédnout. Zítra, 11. června, začíná v sídle Útvaru rozvoje hlavního města Prahy ve Vyšehradské ulici jejich výstava. „Otevřeno bude každý všední den od deseti hodin dopoledne do pěti odpoledne, až do 25. června,“ potvrzuje mluvčí útvaru Karolina Kudynová.
Vítězi soutěže nyní město zadá zhotovení projektové dokumentace, pak bude následovat vypsání soutěže na výběr zhotovitele stavby.

Dobudování památky bude podle dřívějších odhadů stát asi 1,5 miliardy korun. Praha předpokládá, že část získá z pojistky za vyhořelý palác. O její výši se chce s pojišťovnami soudit. Chtějí vyplatit méně peněz, než město očekávalo.

Praha se pře i s nájemcem Výstaviště Inchebou, kdo peníze získá. Praha je totiž majitelem paláce, ale firma je plátcem pojistky.