Nové zařízení umožňuje produkovat elektřinu pouhými pohyby prstů

Nové zařízení umožňuje produkovat elektřinu pouhými pohyby prstů

Nové zařízení umožňuje produkovat elektřinu pouhými pohyby prstů Zdroj: Nano Energy

Odborníci University at Buffalo a Chinese Academy of Science vyvinuli zařízení, které dokáže generovat elektřinu pouhými pohyby prstů (potažmo jiných částí těla). Jeho tajemství spočívá v tzv. triboelektrickém jevu, což je něco, co většina z nás už někdy viděla nebo spíš přímo cítila. Dochází k němu totiž v situacích, kdy se nějaký materiál stane elektricky nabitým v důsledku tření s jiným materiálem.

Tento typ kontaktní elektrifikace se ovšem poměrně obtížně přeměňuje na použitelný zdroj energie – potřebné materiály je buď náročné vyrobit, nebo jsou zoufale neefektivní z hlediska nákladů. Nový kovový „jazyk“ prý ale těmito neduhy netrpí.

Dotyčný pásek obsahuje dvě tenké vrstvy zlata, které společně s tzv. polydimethylsiloxanem (PDMS, polymer na bázi křemíku) tvoří jakýsi sendvič. Jedna vrstva zlata je natažena a uvolněna, což způsobí, že se zmačká a vytvoří útvar, který na první pohled připomíná miniaturní pohoří. Po opětovné aplikaci síly pohyb mezi vrstvami zlata a PDMS vytváří tření.

„To způsobuje proudění elektronů mezi vrstvami zlata. Čím více tření, tím větší množství energie je vyprodukováno,“ uvedl v tiskové zprávě badatel Yun Xu z Chinese Academy of Science.

Pásek o délce 1,5 cm a šířce 1 cm během testů vygeneroval dostatek elektřiny pro to, aby 48 červených LED světel mohlo svítit současně. Konkrétně se jednalo o maximální napětí 124 voltů, maximální proud 10 mikroampér a maximální hustotu výkonu 0,22 miliwattů/centimetr čtvereční.

Vědci doufají, že jejich vynález by jednoho dne mohl sloužit k nabíjení chytrých mobilních telefonů, tabletů atd. Proto nyní budou pracovat na zvýšení výkonu a také na přenosné baterii, na níž by bylo možné vyrobenou energii ukládat.

Článek vyšel na serveru VTM >>>