Nový pavilon? Až v únoru

Nový pavilon kladenské nemocnice zůstane zavřený. Proti plánům v něm pacienty ošetří nejdříve v únoru.

Desítky těhotných žen na Kladensku, které se těšily, že na podzim porodí v nové moderní nemocnici, čeká zklamání. Místo útulných pokojů a špičkově vybaveného sálu je čeká nocování po šesti a nevyhovující sprchy a záchody ve staré porodnici.

Nový nemocniční pavilon za půl miliardy, který se měl otvírat už v listopadu, totiž nabírá zpoždění. Jak zjistil týdeník Sedmička, „Centrum akutní medicíny“ zahájí provoz nejdříve příští rok v únoru. Stavbu brzdí průtahy ve vyběrovém řízení.

„Oficiální termín jsme původně stanovili na prvního ledna 2011. Přesto jsme věřili, že bychom ho stihli slavnostně otevřít už v listopadu. V létě se nám ale nepodařilo uzavřít výběrové řízení na dodavatele takzvaných vestavěných operačních sálů. Jeden z neúspěšných účastníků soutěže se proti jejím výsledkům odvolal, a tak jeho stížnost nyní posuzuje Úřad na ochranu hospodářské soutěže,“ říká Vladimír Lemon, zástupce ředitelky Oblastní nemocnice Kladno.

Není to nepříjemná zpráva jen pro nastávající matky. Pavilon nabídne pacientům celou řadu služeb. Mimo jiné třeba centrální příjmy, jednotky intenzívní péče, ARO, kompletní radiodiagnostiku nebo operační sály.

Právě stavba „Vestavěných operačních sálů“ může za zpoždění centra.
Podle původních plánů měly mít tvar ocelové vany s minimem spár a dvojitou stěnou. „Jsou hygienicky výhodnější než sály s obkladačkami na stěnách i podlahách. V případě poruchy na přívodech energie se u vestavěných sálů nemusí vybourávat zdi, ale opráváři se dostanou do prostoru mezi stěnami,“ vysvětlil lékař David Homér.

Jenže vedení nemocnice nakonec od moderního zařízení ustoupilo a dalo přednost známé podobě sálů s keramikou.

„Než by úřad rozhodl o stížnosti a my vypsali novou soutěž, ztratili bychom zbytečně moc času, a pavilon by zůstal zavřený třeba dalšího půl roku. Proto jsme se rozhodli vestavěné sály zrušit a již hotové skelety pokrýt obkladačkami,“ doplnil zástupce ředitelky Vladimír Lemon.

Pavilon bude mít pět pater

Centrum akutní medicíny má pět pater nad zemí a jedno podlaží v podzemí. Všechna budou propojena se stávající budovou chodbami v každém z pater.

„Suterén a nadzemní tři podlaží doděláme do konce letošního roku, patra operačních sálů do konce ledna a celkové předání centra chceme stihnout do dvacátého února. V lednu plánujeme předkolaudační prohlídky a v únoru bychom rádi zahájili šestiměsíční zkušební provoz. Všechna oddělení do centra přestěhujeme v rozmezí čtrnácti dnů,“ doplnil Jaroslav Pokorný, ekonomický náměstek nemocnice.

Atrium a dvanáct výtahů

V těchto dnech finišují stavební společnosti Energie a Metrostav venkovní úpravy do ulice Československé armády. „V listopadu dokončíme přední část centra s příjezdem pro sanitky. Kolem budovy pokračuje zrekonstruovaný původní chodník a zbytek prostoru před centrem vyplní menší parková úprava. V zadní části centra vznikne atrium. Stavbu začneme předávat příští měsíc a skončíme v lednu,“ informoval ředitel projektu Petr Linksfeiler.

V objektu bude dvanáct výtahů a čtyři schodiště.
Pacientům bude mimo jiné sloužit funkční diagnostika, centrální sterilizace, jednotky jednodenní hospitalizace nebo šest centrálních operačních sálů.