O splněném plánu i dobrém skutku

Co psaly noviny před Vánocemi v sedmičkových letech? O splněných plánech, dobrých skutcích i o svátcích zlodějů.

Jsou noviny před Vánocemi plné dobrých zpráv? Většinou ne, i když i takové se najdou. Zatímco v roce 1907 položili redaktoři Moravskoslezské revue čtenářům otázku, jestli doba opravdu vychovává mladé k zodpovědnosti a samostatnosti, o sto let později, v roce 2007 už v místních novinách varovali před Vánocemi - svátky zlodějů.
Ve vánočních číslech novin se kromě receptů na cukroví lidé v roce 1977 dozvěděli například to, že 12. prosince vytěžili horníci z dolu 1. Máj třímiliontou tunu uhlí. Oslavný článek o tom, jak všichni pracující plní limity zabral titulní stranu Zpráv Karvinska. O deset let dříve, v roce 1967, řešil Dům kultury v Karviné problém. Prostřednictvím inzerátu hledali ještě čtyři dny před Vánocemi topiče. Ve stejném čísle, které vyšlo 20. prosince, nechyběl ani dobrý skutek. Havířovští lidé si do rodin vzali děti z místního dětského domova. Vánoční číslo hlásalo, že zájem byl obrovský a na některé dobré lidi už žádné děti nezbyly.

V roce 1987 kromě zpravodajství nadělily Karviňanům noviny i pár těšínských koled. „Jo je maly koledniček, přišel jo tu po trojniček, trojniček mi dejče, a sy mě še něšmějče, bo jo s vozym nějadym, suchej řepy něvjezym. Raz, dva, to je moje kolenda,“ připomínali tehdy karvinští redaktoři lidem tradice.
Kromě říkanek nechyběly ve vánočních číslech novin inzeráty s tipy na dárky. V roce 1987 byly například hitem kravaty či šály. Frčely i dárky praktické. Třeba zametač koberců za 99 korun československých.
Život v demokracii přinesl nové typy zpráv. Noviny v letech 1997 nebo 2007 sice také zvaly na vánoční představení, ale přibylo v nich zpráv o tom, že svátky nejsou jen klidné, ale je třeba si dávat pozor na zloděje, kteří právě o Vánocích kradou mnohem častěji.