Oběd bez masa? Lidé ve Zlíně mají z čeho vybírat

Řada lidí mění v létě stravovací návyky. Místo těžkých jídel si dává saláty či pokrmy bez masa. Výběr ve Zlíně je solidní.

Najít na jídelních lístcích zlínských restaurací bezmasé pokrmy je stále běžnější. Velká část podniků zařazuje tato jídla dokonce na obědové menu. Vycházejí vstříc nejen vegetariánům, ale i lidem, kteří se rozhodli zhubnout nebo jíst zdravěji.

Od smažáku k salátu

Aby si lidé pochutnali na bezmasé stravě, nemusí do specializované vegetariánské restaurace. A také si nemusí dávat jen obligátní smažený sýr. „Dobře najíst se dá už v řadě restaurací. Například v Lázních Kostelec, v Hami nebo ve Vesně,“ tvrdí Magda Milavská, která se snaží držet dietu a jíst zdravě.
Že je zdravá strava v kurzu potvrzuje Pavla Gerdová, kuchařka z restaurace Hami. „Teď v létě to vychází asi půl na půl. Padesát procent lidí si skutečně dává saláty nebo jídla ze sóji, tofu nebo robi masa. V sobotu a v neděli je o ně zájem ještě o něco větší,“ míní Gerdová. Na požádání jsou zákazníkům v Hami schopni připravit i bezlepkové jídlo.

K létu patří zeleninové saláty. K jejich výrobě jsou však třeba čerstvé suroviny. Ve většině restaurací tvrdí, že co se během dne nesní, večer vyhazují. Druhý den se tedy povadlá zelenina nemůže objevit v nabídce. „Saláty jsou hlavně letní záležitostí. Lidé si je objednávají daleko víc, když je pěkné počasí a mohou sedět na terase. Necháváme si dodávat třikrát týdně čerstvou zeleninu. Zatím jsme na kvalitu nezaznamenali žádnou stížnost,“ prozrazuje Zdeněk Dlabač z Hotelu Lázně Kostelec, kde si zdravá jídla poroučejí nejen tamní rekreanti.

Ne každý je ale s nabídkou zlínských restaurací stoprocentně spokojený. „Maso nejím ze zdravotních, etických a náboženských důvodů, a protože se dost často musím stravovat v restauracích, dávám si saláty. Mnohde je umí udělat velmi dobře, ale všude mají většinou to samé. Jakoby kuchařům chybělo víc fantazie,“ říká manažer Milan Skoupý.

Podle Nahálky se však dají bezmasá jídla, včetně salátů, dělat pestře a pokaždé jinak. „Je to fáma, že bezmasá jídla jsou fádní. Není možné, že by se u nás stejný pokrm objevil v menu častěji než jednou za tři týdny, a to ještě v případech těch nejoblíbenějších,“ tvrdí majitel vegetariánské restaurace Prašád Michal Nahálka.

Mezi populární bezmasá jídla patří vedle smaženého sýra třeba polévka z hlívy ústřičné nebo klasická česká jídla vyrobená ze surovin bez použití masa, například svíčková, zeleninová a frankfurtská polévka, lassagne či koprová omáčka s tofu.

Vegetariáni v menšině

Jedinou ryze vegetariánskou restaurací ve Zlíně je právě Prašád v areálu Svitu. „Před pár lety jsem se ve Zlíně jako vegetarián nemohl téměř nikde najíst. Téměř všude měli polévky z vývarů. Když už někde bezmasé jídlo bylo, tak mi nechutnalo. Proto jsem se rozhodl, že otevřu vlastní podnik,“ objasňuje Nahálka impuls, který stál u zrodu Prašádu.

Do jeho restaurace si našli cestu nejen vegetariáni. Těch je dokonce menšina. „Osmdesát procent návštěvníků tvoří lidé, kteří normálně jí maso, ale k nám si chodí dvakrát nebo třikrát týdně zpestřit jídelníček. Ryzí vegetariáni tvoří asi jen deset procent naší klientely. Další část lidí drží bezlepkovou dietu. Pro ty každý den připravujeme část menu.

Podle zákaznických karet máme asi pět set hostů, kteří sem víceméně pravidelně zavítají,“ počítá Nahálka. „Do Prašádu občas rád zajdu, i když jsem normální masožrout,“ směje se student Dalibor Nedbálek. „Je to příjemná změna oproti běžným restauracím a navíc teď pro studenty mají slevy. Mám pár oblíbených bezmasých jídel, například zeleninové rizoto z kuskusu nebo květákové karbanátky,“ dodává Nedbálek.
Kam chodíte ve Zlíně jíst vy? A proč?