Objev léta: česnek

V centru Liberce otevřeli obchod s českým česnekem, místní farma zase nabízí biobedýnky.

Ten čínský česnek stojí „za prd“. Tuhle hlášku uslyší lidé v malém obchůdku na rohu Soukenného náměstí v centru Liberce každou chvíli.
Za kvalitním, voňavějším a chutnějším českým česnekem sem přicházejí desítky Liberečanů denně a většinou nikdo z nich neopomene nějakou nadávku na čínskou zeleninu v supermarketech.
Ten obchůdek je unikát. Jiný kamenný obchod zaměřený na jeden druh zeleniny by se hledal asi těžko. V centru Liberce ale je. Nad jeho dveřmi visí jasný nápis „Český česnek“.
„Budeme tady ještě tak čtrnáct dní, pak se po česneku asi
úplně zapráší,“ říká jedenadvacetiletý mladík Matěj Čejchan, který si obchod otevřel. V ruce přitom převaluje jeden kus zeleniny a ukazuje, jak je český česnek správně „nafialovělý“ a jakou má pravidelnou strukturu stroužků. „Jestli to půjde tímhle tempem, tak to lidé rychle vykoupí. Je o to velký zájem,“ dodává.
Obchod se přitom otevřel teprve před dvěma týdny. Co bude potom? „Kdyby se podařilo získat ještě další česnek, tak ho tady uskladníme a necháme ho na zimu. V listopadu při zabijačkách pak o něj bude určitě velký zájem,“ plánuje Čejchan.
Na dračku šla i jiná liberecká letní novinka, bedýnkování.

Biobedýnky frčí

Dodávku biozeleniny v bedýnce každý čtvrtek nabídlo na začátku léta liberecké Hospodářství Pod Dračím kamenem.
Farma zeleninu odebírá od českého biopěstitele z Litoměřicka a dalších malých farem a dál ji lidem nabízí právě v bedýnkách.
Liberečané si svůj „týdenní příděl“ zeleniny pak mohou vyzvednout přímo na farmě nebo ve spřátelených obchůdcích v centru Liberce.
„Dnes už máme třiapadesát odběratelů a plně to vytěžuje naši kapacitu. Pořád se nám někdo hlásí, ale teď už další zájemce o biobedýnky přijmout nemůžeme. Snad se to příští rok zlepší,“ říká Alena Soušková, majitelka liberecké farmy.
V bedýnkách bývají například brambory, fazolky, mrkev, cuketa, okurka, česnek nebo celer, ale součástí už bylo také mangold či láhev biovína.