Objezd zavrhli. Zůstanou semafory

Hlavní křižovatka v Táboře změnila tvář před třiceti lety. Radikální opravy čekají náměstí u gymnázia znovu.

Ještě v sedmdesátých letech tam lidé chodili pro ryby a sedali v kavárně nebo restauraci. Pozdější úpravy dopravního uzlu na náměstí Františka Křižíka místním změnily život. Na jaře příštího roku mají pokračovat dál.

„Současné parkoviště nahradí park. Provoz v Palackého ulici povede obráceným směrem a lidé budou plynuleji přecházet z Nového na Staré město,“ říká Karel Hotový z táborského odboru investic. V parku má stát plastika nazvaná Brána času.

Kruhový objezd, na který se Táborští hodně ptají, ale nebude. Na místě zůstanou semafory. „Kruhová křižovatka by ještě víc zbrzdila už tak hustou dopravu. Také prostor je na ni příliš malý,“ zdůvodňuje rozhodnutí Hotový.

Kulík, nebo Ropovod?

Dnešní přestavba Křižíkova náměstí vyjde na osmadvacet milionů, město z nich uhradí zhruba dvě třetiny. Domy, které na náměstí zůstaly jako pomník starého režimu, ale změna nepotká.
„Přeplácali ho vším, co měli při ruce. Je to hotová zrůdnost,“ říká svůj názor za totality odmítaný fotograf Jára Novotný. Mluví o domě mezi bývalým hotelem Grand a Palcátem, Táborští ho dnes znají jako Integro.

Podle pamětníka Karla Lhotáka, který pracoval v Grandu, tam sídlila drogerie Hron, koloniál Kalina a rybárna. „Byla jediná v Táboře. Jinde jste ryby nedostali,“ vzpomíná.
Místo budovy, kde je dnes redakce Sedmičky, stála kovárna. Později si tam komunistické odbory postavily sídlo. Silné železné zábradlí bylo důvodem, proč tu místní říkali U Ropovodu. Nakonec vyhrál název U Kulíka, kvůli potravinám.