Oblíbený Hemingwayův nápoj u nás odstartoval oblibu třtinového rumu

Spotřeba třtinového rumu vzrostla v Česku za posledních deset let o 400 procent, trend nastartovala obliba mojita a dalších koktejlů. Uvedl to vydavatel časopisu Barlife Martin Kraut, který minulý týden zorganizoval v Praze také první český Rumfest. Podle něj stojí za oblibou pravého rumu také to, že je mezi lihovinami „nejzábavnější“. Masovou oblibu karibského destilátu brzdí jeho vyšší cena, čím dál víc ale přibývá zákazníků, kteří umí kvalitní rum ocenit.

„Spotřeba prémiových importovaných lihovin v Česku dlouhodobě roste na úkor spotřeby tuzemských lihovin. A rum je vlastně nejrychleji rostoucí kategorie importovaných lihovin v Česku vůbec a nárůst mezi rokem 2002 a 2012 je 400 procent,“ upozornil Kraut s tím, že obliba rumu roste po celém světě. Jen loni se prý v Česku vypilo 200 tisíc devítilitrových kartonů, což je jednotka používaná pro přepočet spotřeby alkoholu na světě.

Rum vzniklý kvašením a destilací cukrové třtiny a následným stařením je oblíbený pro svou ohromnou pestrost. Vedle třeba 80 procentních rumů určených skutečným znalcům existuje i množství nasládlých, voňavých a lehce pitelných rumů, které jsou prý oblíbené zejména u žen.

Nepřekonané mojito a nepřekonatelný tuzemák

„Celý ten trend nastartovalo mojito před x lety,“ tvrdí Kraut, podle nějž v tuzemsku zatím žádný jiný koktejl oblibu drinku z bílého rumu, máty a třtinového cukru nepřekonal. Právě míchané nápoje jsou podle něj totiž vstupní drink do světa rumů, rum v nich skoro není poznat. O mojitu se ví, že bylo oblíbeným nápojem spisovatele Ernesta Hemingwaye.

V českých barech prý už ale přibývá znalců, kteří pijí rum raději čistý a dokážou ocenit hlavně starší a dražší druhy. „To povědomí, vlastně pořád, když se bavíme o opravdu masách, tak je pořád jako by docela malé, o tom, co je pravý rum, co není pravý rum,“

Silné postavení klasického českého tuzemáku z lihu, cukerného sirupu a karamelového kuléru prý ale karibské rumy zřejmě na českém trhu nikdy neohrozí. „Myslím si, že nikdy se nestane to, že by poměrově se ty karibské rumy přiblížily (spotřebou). Samozřejmě hlavní důvod je cena,“ myslí si Kraut. Cena třtinových rumů začíná na 300 korunách za lahev, může se ale vyšplhat na tisíce.