Obraz moderní mořeplavby: posádka se aktivně brání nájezdu pirátů

Námořní pirátství z dob Francise Drakea nehalí žádný pel romantiky. Jde o zcela aktuální problém; současní piráti ze Somálska přepadají obchodní lodi, tankery, ale i dopravní lodi a menší jachty. Za vydání rukojmí a lodí s nákladem či ropou žádají vysoká výkupné. Cílem pirátů byly především lodi plující Adenským zálivem, ale piráti stále rozšiřují svou působnost. Podle některých odhadů stojí jejich útoky světovou ekonomiku ročně kolem sedmi miliard dolarů.

Video zachycuje taktiku, v níž nejlepší obranou je útok. Ozbrojená ochranka lodi (patrně tankeru) neotálí a nečeká, až se lupiči pokusí plavidlo obsadit, a ve chvíli, kdy se piráti přibližují k lodi, nekompromisně zahajuje palbu z automatických zbraní. Záměr pirátů je zmařen.

Evropské námořní síly s pirátstvím bojují a mají povolení útočit z moře i na pobřežní objekty a přístaviště pirátů. Přestože jsou vojenské akce proti pirátům často úspěšné, stejně jako aktivní obrana civilních lodí, námořní odborníci jsou velmi skeptičtí k možnosti úplného vymýcení pirátství. Piráti totiž začali používat moderní technologie, přebudovávají ke svému účelu některé zadržené lodě a mají nemalé prostředky k nákupu zbraní.

Somálští piráti se organizují v několika větších skupinách, z nichž jednou z nejorganizovanějších je Somali Marines, o níž se říká, že je nejmocnější a nejsilnější. Má dokonce vojenskou strukturu, můžeme zde proto najít například admirála, viceadmirála nebo finančního vedoucícho.