Oční sítnici je možné vyšetřit mobilem

Peek Retina v akci

Peek Retina v akci Zdroj: Peek Vision

Na světě žije 39 milionů nevidomých. Až 80 procent z nich by si však mohlo zachovat zrak, pokud by se jim dostalo alespoň základního vyšetření oka. Taková je prý surová realita současného stavu zdravotnictví v zemích třetího světa. „Většina lidí oslepne z důvodů, které se za normálních okolností dají odhalit a léčit,“ vysvětluje britský oftalmolog Andrew Bastawrous a dodává: „Proto jsme vyvinuli Peek Retina, levný adaptér, který chytrý telefon promění v digitální oftalmoskop.“

Peek (Portable Eye Examination Kit neboli přenosná sada k vyšetření oka) představuje revoluci ve způsobu vyšetření oka. Drobný nástavec pasuje na téměř jakýkoliv chytrý telefon a dokáže do oka vyslat pod správným úhlem dostatečně silné světlo, které nasvítí sítnici. Přes zvětšovací sklíčko pak vše snímá čočka telefonu a výsledný obraz je „živě“ vidět na displeji telefonu jako při pořizování klasické fotografie. Přidružená aplikace pak mobilní telefon promění v tabuli s písmenky.

Oproti použití běžného oftalmoskopu má však Peek nezpochybnitelné výhody: je snadno přenosný, zobrazuje zhruba osmkrát větší oblast než běžný oftalmoskop, zaznamenaný obraz zůstane uložen v telefonu a hlavně - použít jej může kdokoliv. Fotografie z vyšetření totiž lze jednoduše prostřednictvím aplikace odeslat do odborné kliniky, kde je vyhodnotí lékař. Snímek očního pozadí dokáže odhalit nejen nástup šedého zákalu či postupné zhoršení zraku kvůli cukrovce, lze z něj také poznat i další nemoci jako malárii, meningitidu či obecně otoky mozku.

Peek Retina má za sebou již dva roky „ostrého“ testování v Keni, Mali, Velké Británii či Botswaně. Na projektu totiž spolupracují Lékaři bez hranic, jejichž zdravotníci podle svých statistik zvládli jedním zařízením vyšetřit v průměru přes tisícovku pacientů týdně. O projekt už třeba v létě na svém Twitteru projevil zájem také známý filantrop Bill Gates.

Tým vývojářů kolem Bastawrouse se nyní snaží získat na crowdfundingovém portálu Indiegogo.com potřebných 70 tisíc liber, které jim schází na rozjezd sériové výroby. Ta vyjde zhruba na 150 tisíc liber, značnou část této sumy už pokryla peněžitá prémie z konference TED a grant od společnosti Mazda.

Projekt nejspíš uspěje, během čtrnácti dní se totiž podařilo vybrat přes 56 tisíc liber, přičemž do konce kampaně zbývá ještě 32 dní. Jedno zařízení stojí 60 liber, podporovatel si přitom může vybrat, zda zařízení koupí pro sebe nebo ve prospěch zmíněných Lékařů bez hranic. Peek Retina je nyní ve schvalovacím procesu pro využití ve zdravotnických systémech EU i USA.

Čeští vědci určili genovou mutaci způsobující onemocnění sítnice

Antibiotika a odchlípení sítnice