Octomilka pomáhá při výzkumu diabetu

octomilka

octomilka Zdroj: profimedia

Drobná muška octomilka obecná (Drosophila melanogaster) by byla bezvýznamným hmyzem. Protože ale žije extrémně rychle a krátce, upoutala zájem vědců a stala se nejrozšířenějším modelovým organismem v biologii a v genetických studiích. Ze stejného důvodu se dostala i do centra pozornosti při výzkumu zaměřeném na inzulin, hormon, který snižuje hladinu cukru v těle, a je tedy zásadní při léčbě cukrovky.

Lékaři při výzkumu účinků léčiv a mutací genů, které řídí produkci inzulinu, byli dosud závislí na experimentálních modelech. Jejich tvorba však zabírá dlouhé měsíce chovu laboratorních myší a je velmi nákladná. Nastala však zásadní změna.

Sangbin Park, vedoucí výzkumu na Stanfordově univerzitě, si už v roce 2002 s kolegou Seungem Kimem všiml, že octomilky stejně jako lidé trpí onemocněním, které u nich zastavuje produkci inzulinu. Od té doby začali vyvíjet metodu, jak v těle mušek sledovat hladinu inzulinu na neskutečně nízké pikomolární úrovni, která ovšem odpovídá i lidem. Výjimečnou metodu publikovali v časopise PLOS Genetics.

Ve svém výzkumu rovněž prezentoval série genů, které mají octomilky takřka totožné s lidmi a jejichž mutace více či méně ovlivňují intenzitu reakcí těla na inzulin či míru jeho vylučování. Předložili také důkazy o účinnosti některých bílkovin v těle octomilek, jež obdobně působí u lidí. „Díky těmto zjištěním můžeme vést výzkum daleko cíleněji a zaměřit se na konkrétní oblasti při zkoumání léčby diabetu u myší či přímo u lidí,“ shrnul význam své publikace Kim.

 

Co je nového ve světě bazálních inzulínů?

Diabetici tvrdí, že jim skokově stoupnou doplatky na inzulín

Kam kráčí léčba inzulínem

Jak se zbavit octomilek? 5 zaručených tipů>