Okrskář dohlíží na pořádek, ale poradí i s úřady

Obyvatelé pěti městských částí Kladna mají od října své okrskáře.

Na parkovišti pod rozdělovskými věžáky vykradli mladíci za noc tucet aut. Druhý den seděli za mřížemi. S kolegy je chytil strážník-okrskář. „Než jsem začal dělat okrskáře v Rozdělově, chodil jsem jeho ulicemi jako strážník několik let. Teď mám víc času se mu věnovat,“ řekl Petr Drnec.
Našel také kradené auto a vyhnal z Rozdělova bezdomovce. „Nevím, kam odešli. Ale jejich stany u fotbalového hřiště zmizely,“ doplnil Drnec.
Okrskáři jsou specialisté na konkrétní městskou část. Znají ulice, seznamují se s obyvateli, dokážou poradit, co a jak vyřídit na úřadech. Některé problémové oblasti jsou díky těmto strážníkům klidnější.
„V Rozdělově sice máme menší kriminalitu než třeba v Kročehlavech, ale okrskáře potřebujeme tady stejně jako tam,“ míní důchodce Karel Pokorný.

Lidé jim důvěřují

„Jeden muž na jeden okrsek Kladnu stačí. Jejich velikost je taková, aby si je vždy dokázal dobře zmapovat. Lidé k nim mají důvěru,“ řekla mluvčí městské policie Olga Pípalová.
Okrskářům přiděluje vedení městské policie každý den strážníka na výpomoc. Týdny mají rozdělené na takzvaný dlouhý a krátký s dvanáctihodinovými službami. Pokud někdo z obyvatel nutně potřebuje radu nebo pomoc, může svému strážníkovi také zavolat na služební telefon. Pokud není ve službě, zastoupí ho na stejném čísle nebo na lince 156 jeho kolegové.
Kanceláře okrskáři nemají. S lidmi se setkávají na ulici či za nimi dochází domů. Oblečením se neliší od ostatních kolegů. „Chceme, aby se lidem jejich tváře a jména dostali do povědomí,“ podotkla Pípalová.

Doprava i nepořádek

„Minulý týden mi nějaká partička výrostků dvakrát za sebou postříkala dřevěný plot sprejem. Díky okrskáři by mohlo těchto případů ubývat,“ řekl Karel Ort z Dubí.
V této městské části slouží nejmladší z okrskářů, šestadvacetiletý Aleš Krycner. U městské policie je necelé dva roky, v Dubí třetí týden. „Kdo je, nebo není takzvaně známá firma, nejde poznat hned. Lidé se mi už ale svěřují. Říkají mi, kde je nepořádek, ptají se, co mají dělat, když se jejich soused chová bezohledně. Stěžují si na špatně parkující auta,“ uvedl Krycner.

Sousedské vztahy

Ve Švermově řeší okrskář hlavně problémy s dopravou, na Ostrovci a v Podprůhonu zase nejčastěji radí lidem, kteří nemohou najít konkrétní ulici. Ve Starých Kročehlavech rušení nočního klidu a sousedské vztahy.
„Snažím se dávat co nejméně pokut a mírné přestupky řeším spíše domluvou,“ vysvětlil švermovský okrskář Miloslav Šmíd.
Pro obyvatele je jakousi chodící informační kanceláří. Několika rodinám už například pomohl při vyřizování úředních záležitostí na kladenském magistrátu.
Okrskáři zatím fungují pouze ve staré kladenské zástavbě. Lidé na sídlištích se proto musí spolehnout na běžné hlídky strážníků nebo státních policistů.
„Lidé, kteří bydlí v kladenských domcích, se zajímají o dění ve svých ulicích více než obyvatelé anonymních velkých sídlišť. Tam proto práce okrskářů nemá takový smysl. To ale neznamená, že by kročehlavského okrskáře nemohli požádat o pomoc nebo radu lidé ze sídlišť,“ řekla Pípalová.