Olešnice, brána do Orlických hor

Malá ves s velkou minulostí je Olešnice v Orlických horách. Horská obec na hranici s Polskem má i dnes co nabídnout.

Ještě před patnácti lety Olešnice v Orlických horách připomínala vesnici na konci světa. Kdo chtěl jet autem do sousedního Polska, nemohl. V Olešnici končila silnice.

Časy se mění

Rozvoj Olešnice nastartovaly dvě události. Jednalo se o otevření nového ski areálu v roce 2003 a hraničního silničního přechodu pro osobní auta v roce 2007. Obec začala být pro turisty atraktivní. Od jara do podzimu je východiskem cykloturistů a v zimě je rájem pro ty lyžaře, kteří dávají přednost komornějšímu prostředí před velkými a drahými horskými středisky Orlických hor a Krkonoš.

„Otevření ski areálu a silničního hraničního přechodu v Kutlu v posledních letech mnohonásobně zvýšilo návštěvnost Olešnice. Je to teď atraktivní místo, odkud lze v létě i v zimě podnikat zajímavé výlety do okolí. Díky otevření hranice mohou lidé bez problému navštívit i nedaleké polské lázeňské městečko Duszniki Zdrój a další zajímavá místa,“ řekla olešnická starostka Eva Skalická.

V Olešnici žije přes 470 stálých obyvatel a v dalších asi 200 domech jsou chalupáři. V letní sezoně je v obci více rekreantů než místních.

„Olešnice leží v chráněné krajinné oblasti Orlické hory a svojí polohou a nadmořskou výškou 610 metrů je přímo předurčena k pěší turistice, cykloturistice a v zimě k běžkaření, sjezdovému lyžování i snowboardingu v nových areálech,“ tvrdí Skalická.

Levné ubytování

Největší olešnický ski areál s několika vleky je na okraji obce u silnice na Sedloňov. Menší jsou u horské boudy Číhalka, ten využívají především snowboardisté, a u chaty Juraška. Letos otevřený areál je v oblasti Kutl u hotelu Hartman. V okolí jsou i udržované běžecké trasy.

„Myslím, že Olešnice může být pro rekreanty zajímavá i svými cenami. Ubytování v rodinných penzionech se pohybuje od 200 do 400 korun za osobu na noc. Levnější je v Olešnici i lyžování,“ uvedla starostka.

Kromě toho je v obci několik restaurací, informační centrum a chlouba Olešnických – Utzův mechanický betlém, který je po tom třebechovickém nejznámějším v Královéhradeckém kraji. Je vyřezaný z lipového dřeva a od roku 2000 je přístupný veřejnosti.

Místo návsi má Olešnice poměrně velké náměstí s radnicí a se zámečkem ze 17. století. Je to vzpomínka na bohatou minulost. Olešnice v Orlických horách byla od středověku až do začátku druhé světové války významnou obcí nebo spíše městem v širokém okolí.

Poprvé se o ní objevují zmínky roku 1369, ale osídlení je mnohem starší. Roku 1607 císař Rudolf II. povýšil Olešnici na město s obecním znakem. Byla známa nejen řemeslnými výrobky ze dřeva, ale především železem vyrobeným v olešnickém hamru.

Ještě v roce 1833 měla Olešnice přes 600 obyvatel, byl tam pivovar a desítky hospod. Po druhé světové válce byla odsunuta většina německého obyvatelstva. Od poloviny 20. století začal význam vesnice upadat.

OLEŠNICE V ORLICKÝCH HORÁCH

Jak se tam dostat:

• z Hradce přes Dobrušku, 48 km

Co navštívit:

• Utzův mechanický betlém (otevřeno o víkendech, jinak po domluvě na OÚ)

Ski areály:

• u silnice na Sedloňov, u chat Číhalka, Juraška a u hotelu Hartman

Okolí:

• polské lázně Duszniki Zdrój olešnice v orlických horách
• po hlavním hřebenu je možné dojít či dojet na kole na Šerlich, Velkou Deštnou
• směrem na Náchod je pevnost Dobrošov se systémem bunkrů ze třicátých let 20. století

Ubytování:

• několik rodinných penzionů, hotel

http://www.olesnice.net/